Turun OKL-kampuksella voisi tehdä tiukkaa: "Jos siihen tulisi yli 300 opiskelijaa lisää, se olisi ihan eri juttu"

Raumalaisten luokanopettajaopiskelijoiden siirtyminen Turkuun ei kävisi kovin helposti, arvioi Opex-ainejärjestön puheenjohtaja Riku Ranta. Yliopistolla ei tarkkoja laskelmia kuluista ole, tai ainakaan niistä ei saa tietoa.

| Päivitetty

Turussa luokanopettajaopiskelijoita on noin 550, ja he opiskelevat pääosin Educarium-rakennuksessa yliopiston kampuksella. Raumalla luokanopettajaksi opiskelee tällä hetkellä noin 330 opiskelijaa suomenkielisessä ja 30 opiskelijaa englanninkielisessä tutkinto-ohjelmassa. Erityisesti ongelmia aiheuttaisi harjoittelun toteuttaminen Turun normaalikoulussa, joka on jo nyt "aivan täyteen buukattu", sanoo Opex ry:n Riku Ranta.

Rauman OKL:ssa opiskelevien luokanopettajaopiskelijoiden siirtyminen Turkuun aiheuttaisi monenlaisia käytännön haasteita, arvioi Opex ry:n puheenjohtaja Riku Ranta.

Opex on Turun yliopiston Turussa opiskelevien luokanopettajaopiskelijoiden ainejärjestö.

– Raumalaiset opiskelijat ovat meille kuin kollegoita, ja meillä on heistä huoli. Täältä katsottuna Rauman OKL:n rooli on meidänkin silmissämme tärkeä, ja siksi ihmettelemme, että tällaista edes harkitaan, Ranta toteaa haastattelun aluksi viitaten Turun yliopiston suunnitelmiin.

Länsi-Suomi soitti Rannalle hahmottaakseen sitä, millaiset edellytykset Turun kampuksella olisi ottaa vastaan Raumalla siirtyvät luokanopettajaopiskelijat, joita on tällä hetkellä 330.

Lisäksi kansainvälisessä tutkinto-ohjelmassa on 30 opiskelijaa.

Kola: tarkempia laskelmia ei vielä ole

LS yritti saada hahmottelun tueksi vastauksia myös suoraan yliopistolta.

Yhteydenottoyritykset kilpistyvät kuitenkin muutosneuvottelujen aikana siihen, että kysymyksiin vastaa ainoastaan rehtori Jukka Kola.

Hänelle tiedotusvastuun siirsivät niin Rauman OKL:n professori, kasvatustieteiden tiedekunnan dekaani Jukka Husu kuin tiedekunnan hallintopäällikkö Ulla Kiviahokin, jotka oletettavasti tuntisivat tiedekunnan asioita yksityiskohtaisemmin myös yksikkötasolla.

– Tiedekunnasta ei kommentoida asioita neuvottelujen tässä vaiheessa, Jukka Husu viestitti Länsi-Suomelle.

Jukka Kolalta Länsi-Suomi kysyi, onko yliopistossa olemassa laskelmia siitä, mitä raumalaisten siirtyminen Turkuun maksaisi, tai siitä, mikä on Rauman kampuksen osuus kasvatustieteiden tiedekunnan budjetista.

Kolan sähköpostivastauksen mukaan yliopistolla "ei ole vielä käsiteltynä tarkempia laskelmia sen enempää koko TY:n [Turun yliopiston] kuin erikseen Rauman suhteen".

– Kun neuvottelut etenevät, niin ne myös konkretisoituvat koko TY:n kuten Raumankin osalta, Kola kertoo.

"Jos tulisi yli 300 lisää, se olisi ihan eri juttu"

Mitä siis sanoo viidettä vuotta Turussa luokanopettajaksi opiskeleva Riku Ranta? Olisiko raumalaisopiskelijoiden siirtyminen Turkuun käytännössä mahdollista?

Luokanopettajaksi opiskellaan käytännössä Educarium-rakennuksessa yliopiston kasarmialueen kupeessa. Harjoittelukouluna toimii Varissuolla sijaitseva Turun normaalikoulu.

Suurin haaste liittyy jälkimmäiseen.

– Harjoittelujen suhteen koulu on jo nyt aivan täyteen buukattu. Tunteja pitää saada tietty määrä, ja sen suhteen ollaan jo nyt äärirajoilla, Ranta kertoo.

Educariumin tiloihin on toistaiseksi mahduttu "ihan hyvin". Luokanopettajaopiskelijoita Turun kampuksella on noin 550.

– Mutta jos siihen tulisi yli 300 opiskelijaa lisää, se olisi ihan eri juttu. Lisäksi tiloja käyttävät muutkin kuin opettajaopiskelijat.

Entä vuokramarkkinat ja terveydenhuolto?

Opiskelijamäärän kasvu Turussa voisi aiheuttaa myös muita ongelmia.

Esimerkiksi Ylioppilaskylän kapasiteetti mietityttää Riku Rantaa: riittäisikö kaikille opiskelijoille asuntoja?

Sivumennen sanoen voidaan todeta, että vastaavasti Rauman päässä opiskelijoiden lähteminen kaupungista olisi valtava takaisku vuokramarkkinoille.

Ranta mainitsee myös opiskelijoiden terveydenhuollon eli YTHS:n. Kasvava opiskelijamäärä kuormittaisi sitäkin Turussa aiempaa enemmän.

Turkulaiset ovat raumalaisten tukena

Lisäksi OKL:n tarjoamista sivuaineista on jo nykyisellään yliopistossa kova kilpailu.

– Mitä tapahtuisi, jos Turussa olisi enemmän opiskelijoita, ja Rauman tarjoamat sivuainemahdollisuudet poistettaisiin? Kuormitus voisi näkyä muissa tiedekunnissa ja myös koko yliopiston houkuttavuudessa. Miksi hakea ylibuukattuun yliopistoon, jossa sivuainetarjonta on tiukalla, Ranta paaluttaa.

Riku Ranta sanoo, että Rauman kampuksen säilymisellä ja raumalaisilla opiskelijoilla on turkulaisopiskelijoiden täysi tuki.

– Olemme valmistelemassa aiheesta omaa kannanottoamme lähiviikkoina. Opiskelijoiden lisäksi olemme ilmaisseet omalle henkilökunnallemme, että olemme heidänkin tukenaan, Ranta sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut