Turun telakalla useita työntekijöitä on sairastunut pneumokokkitautiin – telakka suosittelee rokotetta

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Tyks-sairaalapalveluissa on elo-syyskuun aikana hoidettu lähes kymmenen työikäisen aikuisen sairaalahoitoa vaatinutta pneumokokki-infektiota. Osa sairastuneista on työskennellyt Turun telakalla. Heidän joukossaan on eri ammattiryhmiä, eri kansallisuuksia ja eri yritysten työntekijöitä.

Vaikeat pneumokokki-infektiot ovat Suomessa valvottavia tartuntatauteja. Niitä voidaan ehkäistä hygieniaan liittyvillä toimilla ja rokotuksilla. Tällä hetkellä työterveyshuollon asiantuntijat ja tartuntatautien torjuntaan liittyvät viranomaiset yhteistyössä kartoittavat tilannetta ja valmistautuvat käynnistämään rokotukset Turun telakalla.

Myös telakka suosittelee pysyvästi pneumokokkirokotetta kaikille telakalle työhön tuleville.

Pneumokokki on yleinen bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia. Se voi aiheuttaa myös vakavia, sairaalahoitoa vaativia tauteja, kuten aivokalvotulehduksia, keuhkokuumeita ja verenmyrkytyksiä.

Bakteeri leviää pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa. Se voi tarttua myös kosketuksen kautta.

Pneumokokki ei yleensä aiheuta epidemioita. Työskentelyolosuhteiden, tupakoinnin sekä suuren ihmismäärän arvellaan lisäävän infektioriskiä.

Monet terveet ihmiset kantavat pneumokokkeja nenänielussaan ja voivat tietämättään levittää bakteeria eteenpäin, vaikka eivät itse sairastu.