Turun yliopisto on mukana hinkuyskärokotteen kehittämisessä

Hinkuyskän nujertamiseksi työskentelevä 22 ihmisestä koostuva tutkijaryhmä 11 valtiosta on saanut 28 miljoonan euron rahoituksen uuden rokotteen kehittämiseen.

Suomesta työhön osallistuu Turun yliopiston tutkijaryhmä, joka pureutuu erityisesti rokotuksen aikaansaaman vastustuskyvyn sekä hinkuyskätaudin aiheuttamaan immuniteettiin tutkimiseen.

Turun yliopisto saa viidelle vuodelle jakautuvasta 28 miljoonan euron apurahasta 1,5 miljoonaa euroa. Professorit Qiushui He ja Jussi Mertsola johtavat tutkimusta.

– Me tutkimme rokotuksen aikaansaamaa immuunivastetta sekä käymme läpi kaikki Suomen hinkuyskätapaukset, Mertsola sanoo.

Hinkuyskätapausten määrä on viime vuosina noussut niin kehittyneissä kuin kehittyvissäkin maissa. Mertsolan mukaan hinkuyskä on tekemässä paluuta.

– Hinkuyskän aiheuttama bakteeri muuntautuu, ja siksi vanhat rokotteet eivät välttämättä toimi. Se, että Suomessa lapsille on annettu ennen kouluikää sekä 14-vuotiaana ja myöhemmin armeijassa tehosterokote, on estänyt taudin leviämisen, ja siksi meidän tilanteemme on Euroopan paras, Mertsola sanoo.

Suomen viimeisin hinkuyskäepidemia koettiin 2004, jolloin 1 600 ihmistä sairastui. Viime vuonna sairastuneita oli 165.

Sairautta ei aina todeta hinkuyskäksi, sillä rokotuksen ansiosta se ei ole aikuiselle raju vaan on pikemminkin pitkään jatkuva yskä.