Turussa palaneen kerrostalon ovissa turvallisuuspuutteita

Turussa 17. maaliskuuta palaneen kerrostalon portaikkoon avautuvat asuntojen ulko-ovet eivät kestäneet turvallisuusvaatimusten edellyttämää aikaa. Tieto selviää Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) teettämästä polttokokeesta. Ovien pitäisi kestää tulipalossa puoli tuntia, mutta kokeessa ne paloivat puhki nopeammin. Lisäksi ovesta tuli runsaasti savua ensimmäisistä minuuteista alkaen. Enin osa seitsemänkerroksisen, 1970-luvulla valmistuneen talon ovista oli peräisin samalta ajalta. Polttokokeesta otettu video on katsottavissa osoitteessa http://youtu.be/0WoQJNYX7wU

Otkes jatkaa palon tutkintaa muun muassa mallintamalla tietokoneella tulipalon leviämistä kerrostalossa ja jäljittelemällä palon etenemistä portaikossa. Lisäksi selvitetään talossa olleiden ihmisten evakuoinnin ja muiden pelastustoimien sujumista.

Myös se selvitetään, mikä merkitys savunpoistolaitteiston toiminnalla oli tulen etenemiselle portaikossa. Talon porraskäytävässä oli sähköinen savunpoistojärjestelmä. Sen on tarkoitus valvoa ja avata porraskäytävien yläkerran savunpoistoluukkuja tulipalossa.

Onnettomuustutkintakeskus on aiemmin selvittänyt samantapaisia tapahtumia tutkiessaan Tampereella marraskuussa 2010 sattunutta kerrostalon tulipaloa, jossa kuoli kolme ihmistä. Tampereen palon tutkinnassa todettiin, että käsitys portaikon ja asuntojen välisen palo-osastoinnin pitävyydestä on liian optimistinen. Savu voi päästä leviämään porrashuoneen lisäksi asuntoihin.

Havainnoista huolimatta turvallisin toimintatapa kerrostalon tulipalossa on syttymishuoneistoa lukuun ottamatta jäädä omaan asuntoon. Savuiseen portaikkoon ei pidä mennä. Turun kerrostalopalon tutkinta valmistuu syksyllä 2014.