Turussa perustettu tieteidenvälinen pelitutkimusverkosto

Turun yliopistoon on perustettu tieteidenvälinen digitaalisten pelien tutkimusverkosto Up Your Game. Verkosto yhdistää eri tieteenaloilla tehtävää pelitutkimusta ja pyrkii käynnistämään uutta tutkimusta peleistä, pelaamisesta ja pelien hyötykäytöistä.

– Verkoston toiminta käynnistyi lähes vahingossa. Suunnittelimme viime syksynä ensimmäistä pelialaan liittyvää tieteidenvälistä tutkimushanketta ja huomasimme yllätykseksemme, että todella monet eri tieteenalojen asiantuntijat halusivat osallistua toimintaan, kertoo projektipäällikkö Jukka Vahlo verkostoa koordinoivasta Turun kauppakorkeakoulun CCR Tutkimuspalvelut -yksiköstä.

Verkostoon liittyi muutamassa viikossa lähes neljäkymmentä tutkijaa ja asiantuntijaa. Mukana on yhteistyökumppaneita kaikista Turun yliopiston tiedekunnista, Åbo Akademista ja Turun ammattikorkeakoulusta.

– Verkostoon on liittynyt useiden eri tieteenalojen professoreja, dosentteja ja huippututkijoita. Juuri vahva tieteidenvälisyys ja toisaalta pelien yhteiskunnalliset vaikutukset kiinnostavat myös varttunutta tutkijakuntaa. Tieteenalana digitaalisten pelien tutkimus hakee vielä paikkaansa.

Toiminta käynnistyy terveyspelitutkimuksella, jossa tutkitaan pelien hyötykäyttöä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Verkosto hakee parhaillaan rahoitusta hankkeelle, jossa tutkitaan viihdepelien käyttöä masennuksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Turun kaupunki tukee pelintutkimusverkoston toimintaa.