Turvapaikanhakijana Satakuntaan saapunut Mohammed Ali Abdullah on kokenut vankilan, vainon ja raskaan pakomatkan, mutta intoa kouluttautumiseen se ei ole vienyt

Addullah tietää, että koulutus voi avata aina uusia ovia elämässä.

| Päivitetty

Mohammed Ali Abdullah saapui Suomeen vuonna 2015 turvapaikanhakijana. Tänä syksynä hän valmistui Satakunnan ammattikorkeakoulusta kansainvälisen liiketoiminnan koulutusohjelmasta.

Irakilainen Mohammed Ali Abdullah on ehtinyt elämänsä aikana kouluttautua useaan eri tutkintoon.

Opiskeluun miehellä on ollut aina kova palo, mutta hän on joutunut vaihtamaan alaa myös olosuhteiden pakosta.

Turvapaikanhakijana Suomeen saapunut Abdullah valmistui viime elokuussa Satakunnan ammattikorkeakoulusta kansainvälisen liiketoiminnan koulutusohjelmasta.

– Minä en ole koskaan halunnut elää valtion rahoilla. Heti Suomeen tultuani halusin elättää itseni, kouluttautua ja sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan, viisi vuotta HKScanilla työskennellyt Abdullah kertoo.

Poliisi ja lakimies taustaltaan

Suomeen Abdullah saapui vuonna 2015. Tie kulki monien muiden turvapaikanhakijoiden tapaan Turkin ja Kreikan kautta Keski-Eurooppaan ja sieltä lopulta Suomeen.

Abdullah on aikaisemmalta koulutukseltaan sekä poliisi että lakimies. Taksinkuljettajanakin hän on ehtinyt työskennellä.

Irakin lähihistoria on monien konfliktien ja terrorismin värittämä. Myös Abdullah on istunut vankilassa omien periaatteidensa vuoksi. Hänelle ihmisoikeudet ja tasa-arvo ovat aina olleet tärkeitä.

Miehellä on kuusi tytärtä, joista yksi asuu Suomessa. Hän olisi halunnut saada kaikki lapsensa Suomeen, mutta se ei ole onnistunut.

Kolminkertainen pettymys

Suomeen saavuttuaan Abdullah tapasi paikallisen naisen, joka on auttanut häntä eteenpäin tavoitteiden saavuttamisessa. Kun hän puhuu entisestä vaimostaan, äänestä paistaa kiitollisuus ja kunnioitus.

Vaimosta oli korvaamaton apu, kun hän etsi sopivaa opiskelupaikkaa ja työtä.

– En halunnut jäädä vain hoitamaan puutarhaa kotiin, Abdullah naurahtaa.

Opiskelujen aloittaminen ei sujunut kuitenkaan mutkitta.

– Aloitin aluksi opinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa, sillä minulla ei ollut vielä tuolloin oleskelulupaa. Se evättiin minulta kolme kertaa.

Lopulta loppuvuodesta 2018 oleskelulupa hyväksyttiin, kun Abdullah avioitui entisen puolisonsa kanssa. Heti vuoden vaihduttua hän pääsi aloittamaan opintonsa.

Pienin stepein eteenpäin

Abdullah kertoo, että Samkilla on ollut iso rooli uuden identiteetin luomisessa. Kiitollisuudella hän miettii myös työyhteisöltään saamaansa tukea.

– Meillä ei ole kaikkien kanssa yhteistä kieltä, mutta avoimuus ja ystävällisyys avaavat monia ovia, sujuvaa englantia puhuva Abdullah sanoo.

Opiskelut ovat myös tarjonneet uuden ulottuvuuden liike-elämään. Seuraava askel on jo selvillä.

Abdullah ei ole elämänsä varrella kadottanut auttamisen haluaan.

Suomessa hän haluaisi tukea arabinaisia, jotka ovat jääneet yhteiskunnan ulkopuolelle. Monet istuvat vain kotona ja hoitavat lapsia, Abdullah sanoo pudistellen päätään.

– Minun on tarkoitus avata arabialainen keittiö Helsinkiin. Jos se lähtee vetämään, suunnitelmissani on viedä projektiani eteenpäin pikkuhiljaa. Niistä en kuitenkaan vielä paljasta mitään julkisuuteen, mies kertoo hymyillen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut