Turvapaikanhakijoiden saapuminen kirvoitti kysymyksiä Rauma-salissa

Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piirin vt. toiminnanjohtaja Kari Petäjä vastasi yleisön kysymyksiin. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Rauma-salissa keskiviikkoiltana järjestetty Rauman vastaanottokeskusta koskeva keskustelu- ja tiedotustilaisuus keräsi paikalle kymmeniä ihmisiä.

Yleisö avasi parituntisen kuntalaistilaisuuden aikana keskustelun esimerkiksi Lonsin alueen turvallisuudesta ja turvapaikanhakijoiden mahdollisesti tuomasta levottomuudesta ja rikollisuudesta.

Osa taas muistutti, miten turvapaikanhakijat ovat lähteneet kotimaastaan pakon edestä.

SPR:n Satakunnan piirin vt. toiminnanjohtaja Kari Petäjän lisäksi yleisön kysymyksiin vastasivat vastaanottokeskusten johtaja Juho Suoramaa, kaupunginjohtaja Kari Koski sekä Lounais-Suomen poliisilaitoksen komisario Timo Malinen.

Lonsin asuinalueen turvallisuuden takaaminen myös tulevaisuudessa herätti monissa huolta.

– Voitteko pitää huolen, että raumalaiset naiset uskaltavat liikkua kaduilla ja Lonsissa säilyy kotirauha? penäsi eräs.

"Voitteko pitää huolen, että raumalaiset naiset uskaltavat liikkua kaduilla ja Lonsissa säilyy kotirauha?"

Suoramaa muistutti, että lähtökohtana on, että turvapaikanhakijat etsivät turvaa ja ovat rauhallisia. Vakava rikos vaikuttaa kielteisesti turvapaikkahakemukseen.

– Punaisen Ristin vastaanottokeskuksissa ihmiset kohdataan ihmisinä. Politiikka ja uskonto eivät kuulu Punaisen Ristin arvoihin, Petäjä muistutti.

Moni halusi tietää, mistä päin maailmaa Raumalle on tulossa väkeä. Selvää vastausta ei Suoramaalla ollut vielä antaa, sillä vastaanottokeskus aloittaa toimintansa vasta loppuvuodesta. Todennäköisiksi maiksi nimettiin esimerkiksi Irak, Nigeria, Serbia ja Somalia.

Kotimaan lisäksi tiedusteltiin turvapaikanhakijoiden kielitaitoa, koulutusta ja ruokavaliota.

– Harjavallassa ja Kokemäellä ruokailussa suurin ero on mausteiden käytössä. Oman karkean arvion mukaan joukossa on paljon insinööriporukkaa, Suoramaa totesi.

"Oman karkean arvion mukaan joukossa on paljon insinööriporukkaa."

Yleisön joukossa kysyttiin myös, miten käy, jos Lonsin turvapaikanhakijat saavat kerralla parikymmentä kieltävää turvapaikkapäätöstä.

Komisario Malinen totesi kysymyksen olevan hyvä.

– Vaikka valtaosa lähtee vapaaehtoisesti, on poikkeuksia. Ongelmia tulee varmasti, sillä niitä on ollut tähänkin asti, Malinen myönsi.

Hän muistutti kuitenkin, että poliisi voi tarvittaessa tehdä etsintäkuulutuksen ja varmistaa hakijan käännytyksen.

Tulevan vastaanottokeskuksen lähistöllä asuva nuori nainen ihmetteli, miksei hajautettuun vastaanottotoimintaan panosteta.

– Tässä ruuhkassa hajauttaminen ei ole ollut mahdollista, Petäjä vastasi ja jatkoi, että Satakunnassa suunnitelmana on hajauttaa esimerkiksi yksittäisiä perheitä, mikäli Harjavallan, Porin, Rauman ja Kokemäen yksiköt eivät riitä kaikkien majoittamiseen.

Yleisöä saapui paikalle muutama kymmentä. Timo Malinen Juho Suoramaa Kari Petäjä

Eräs yleisöstä toivoi, että turvapaikanhakijoille järjestetään ohjelmaa, jotta nämä eivät ”pyöriskele kaduilla” toimettomina.

– Vaikka Suomeen saapuisi 50 000 turvapaikanhakijaa, vain joka sadas vastaantulija olisi ulkomaalainen. Se ei paljoa tätä yhteiskuntaa muuta, muistutti toinen.

Rauman kaupungin ja Suomen Punaisen Ristin (SPR) Satakunnan piirin järjestämässä tilaisuudessa käytiin keskustelua rakentavassa hengessä. Ylilyöntejä ei illan aikana nähty.

Petäjä nimesi tilaisuuden jopa parhaiten onnistuneeksi kuntalaistilaisuudeksi, johon hän on aiheen tiimoilta osallistunut.

– Te olette fiksua väkeä, Petäjä kiitteli tilaisuuteen aktiivisesti tilaisuuteen osallistunutta yleisöä.

Petäjä lupaa, että keskustelutilaisuuksia järjestetään jatkossakin, jotta asiat toimivat kuntalaisten kanssa.