Turvapaikanhakijoiden tet laajenee valtakunnalliseksi

Punainen Risti laajentaa turvapaikanhakijoille tarkoitettua työelämään tutustumista (tet) valtakunnalliseksi. Tavoitteena on edistää turvapaikanhakijoiden sopeutumista osaksi yhteiskuntaa ja luoda matalan kynnyksen polkuja työelämään.

Suomen Punainen Risti tukee turvapaikanhakijoiden työelämävalmiuksia hankkeella, jonka osana turvapaikanhakijat pääsevät tutustumaan työelämään ja luomaan kontakteja yrityksiin ja yhdistyksiin. Tutustumisjakso kestää 1–3 viikkoa, ja se on palkaton.

Syksyllä 2015 alkanut pilotti on saanut paljon positiivista palautetta, ja nyt hanke laajenee valtakunnalliseksi. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt toiminnalle Kotoutumisen hyvä käytäntö -diplomin.

Tähän mennessä noin 400 turvapaikanhakijaa on tutustunut mm. opetus- ja tutkimusalaan, rakennusalaan, mediaan, ravintola-alaan, myymälä- tai asiakaspalveluun ja kiinteistönhuoltoon.

Keskeinen osa hanketta on selvittää turvapaikanhakijoiden osaamista, koulutusta ja kiinnostuksen kohteita haastatteluilla.

– Osaamisen kartoittaminen auttaa löytämään työelämään tutustuvalle turvapaikanhakijalle juuri hänelle sopivan tet-jakson. Satakunnassa olemme tehneet jo paljon osaamiskartoituksia asukkaillemme ja nyt haemme työelämäkumppaneita tet-jaksoja varten, kertoo SPR:n Satakunnan piirin vastaanottotoiminnan johtaja Juho Suoramaa.