Turvasumuttimien kysyntä on kymmenkertaistunut

Jengiuutiset Helsingin kaduilta ovat yksi syy siihen, että Euran Kauttualla toimivan Turvakerroin Oy:n tiloista postitetaan tällä hetkellä viikossa noin 1 000 turvasumutinta eteenpäin asiakkaille.

– Aivan viime viikkoina kysyntä on lähes kymmenkertaistunut aikaisempaan tasaiseen myyntiimme verrattuna, Turvakerroin Oy:n yrittäjä Tomi Virén kertoo.

Kun ennen lupavapaa turvasumutin on mielletty lähinnä naisten turvaksi käsilaukkuihin, on uutena asiakasryhmänä korostuneet nyt nuoret. Keväästä eteenpäin turvasumuttimet ovat olleet myös kysyttyjä taksiautoilijoiden joukossa.

Turvasumuttimesta lähtee kevyesti painettaessa ensin pelkkä hälytysääni. Kun napin painaa pohjaan asti, suihkuaa siitä punaista menthol-ainetta.

– Asiakaspalautteissa on kerrottu, että joskus jo pelkkä turvasumuttimen ääni on auttanut laukaisemaan tilanteita. Kun esimerkiksi kadulla henkilö on kokenut, että häntä on lähdetty seuraamaan, ääni on pelästyttänyt seuraajan pois.

Järjestyslain mukaan toisen henkilön vahingoittamiseen tarkoitettujen esineiden ja aseiden hallussapito on julkisilla paikoilla kiellettyä.

– Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi linkkuveitset ja vaikka pesäpallomaila, ellei juuri satu olemaan pesistreeneihin menossa.

Turvasumutinta järjestyslaki ei koske.

– Turvasumuttimen tarkoituksena ei ole taltuttaa toista henkilöä, vaan se antaa lisäaikaa poistumiselle. Puolustustilanteessa toista henkilöä ei saa rankaista, sillä tuomiot jakaa tuomioistuin.