Turvaväli ehkäisee kolareita, päästöjä ja ärsytystä

Varsinkin pimeän ja liukkaan aikaan turvaväliin täytyy kiinnittää huomiota autoillessa. Kuva: Arkisto

Vuoden pimeimpään aikaan näkyvyys teillä voi olla todella heikko. Liikenneturva muistuttaa, että riittävän turvavälin pitäminen edellä ajavaan ehkäisee tehokkaasti peräänajoja.

Lisäksi turvaväliä pitämällä ajaa taloudellisemmin ja huomioi myös muut tielläliikkujat.

Liian lyhyt välimatka edellä ajavaan voi johtaa peräänajoon ja pahimmillaan ketjukolariin, joten etäisyydestä on tärkeä pitää huolta. Maantienopeuksilla välin tulisi olla noin 4 sekuntia ja metreinä sama kuin nopeuslukema – 80 kilometrin tuntivauhdilla siis 80 metriä.

Ruuhkassa kuljettajan pitäisikin sopeuttaa oma nopeutensa muuhun liikennevirtaan, jotta edellä ajavaan pystyisi pitämään asianmukaista etäisyyttä.

Taajamissa etäisyyden on oltava metreinä vähintään puolet käytetystä ajonopeudesta. Liukkailla keleillä myös jarrutusmatkat pitenevät.

Jos autoilee liian lähellä edellä ajavaa, joutuu jatkuvasti ajamaan hänen ehdoillaan. Lisäksi takapuskurissa roikkuminen koetaan Liikenneturvan kyselyn mukaan ärsyttäväksi.

Mitä lähempänä toisiaan ajetaan, sitä enemmän liikenteessä syntyy niin sanottua haitariliikettä, kun ajonopeus tempoilee. Varsinkin pimeään vuodenaikaan on tärkeää, että liikenteen rytmi on tasainen eikä tempoileva.