Tutkimus: D-vitamiinin puutos lisää kroonisen päänsäryn riskiä

Juuri julkaistun kuopiolaistutkimuksen mukaan D-vitamiinin puutos voi lisätä kroonisen päänsäryn riskiä. Tulokset julkaistiin Scientific Reports -lehdessä.

Itä-Suomen yliopiston Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimuksessa tutkittiin kalsidiolin eli D-vitamiinin pitoisuus seerumista ja kartoitettiin päänsäryn esiintymistä noin 2600:lta 42–60-vuotiaalta mieheltä vuosina 1984–1989.

Heistä 68 prosentilla seerumin D-vitamiinipitoisuus oli alle 50 nmol/l, jota yleisesti pidetään D-vitamiinipuutoksen rajana. Toistuvaa päänsärkyä raportoineilla miehillä seerumin D-vitamiinipitoisuus oli pienempi kuin muilla.

Kun tutkimusjoukko jaettiin neljään ryhmään seerumin D-vitamiinipitoisuuden mukaan, alimpaan ryhmään kuuluvilla miehillä oli yli kaksinkertainen kroonisen päänsäryn esiintymisen riski verrattuna ylimpään ryhmään.

Tutkimus tuo vahvistusta lisääntyvälle näytölle niukan D-vitamiinin saannin yhteydestä lisääntyneeseen kroonisten sairauksien riskiin. Matala D-vitamiinipitoisuus on yhdistetty päänsärkyriskiin myös joissakin aikaisemmissa, pääasiassa huomattavasti pienemmissä tutkimuksissa, Itä-Suomen yliopisto tiedottaa.

Suomessa iho pystyy kesäkuukausina tuottamaan auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta riittävästi D-vitamiinia, mutta muina aikoina tarve täytyy kattaa ravinnosta tai ravintolisistä saatavalla D-vitamiinilla. Saantisuositus on 10-20 µg päivässä.