Tutkimus: Maatiaislehmän maito sopii juuston valmistukseen

Maa- ja elintarketalouden tutkimuskeskus MTT:n koemeijerissä tehty tutkimus osoittaa, että suomalaisten maatiaislehmien maito soveltuu erityisen hyvin juuston valmistukseen.

Tutkimustulosten hyödyntämistä pohdittiin tutkijoiden, karjatilallisten ja pienjuustoloiden yhteisessä seminaarissa tänään Jokioisilla.

Tutkijat halusivat testata laboratoriossa maatiaismaidon juustoutumista. Parhaiten juustoutui kyytön maito, josta saatiin 1,1 kiloa juustoa kymmenestä maitolitrasta. Samasta määrästä valtarotujen maitoa juustoa saadaan 1 kilo.

– Suomenkarjan maito juoksettuu hyvin, koska se sisältää enemmän kappakaseiinin B-tyyppiä kuin valtarotujen eli ayrshire- ja friisiläislehmien maito. Tämän eron vanhat juustomestarit huomasivat, ja osasivat säätää juustolan prosessia sen mukaan, kertoo MTT:n vanhempi tutkija Tuomo Tupasela.

Kokeissa tehtiin cheddar-juustoa, joka on Tupaselan mukaan kansainvälisesti arvostettu juusto ja soveltuu pienten maitomäärien juustonvalmistukseen paremmin kuin esimerkiksi emmental-prosessi.

Tutkijat löysivät myös viitteitä suomenkarjan maidon terveellisestä rasvahappokoostumuksesta, sillä maatiaismaidon omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhde oli hieman parempi kuin valtarotujen maidossa.

Kolmivuotista tutkimushanketta ovat rahoittaneet Suomen kulttuurirahasto ja maa- ja metsätalousministeriö sekä Juustonvalmistajain säätiö.