Tutkimus: Rattijuopumuksesta napsahtaa usein 50 päiväsakkoa

Kortti lähtee kansankielisesti yleensä rattijuopumuksesta kuivumaan eli ajokieltoa määrätään kuudeksi kuukaudeksi. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Rattijuopumuksesta määrätään tuomioistuimissa rangaistukseksi yleensä noin 50 päiväsakkoa. Jos päihteenä on alkoholi, sen määrä kuljettajan veressä tai hengitysilmassa on tärkein päiväsakkojen määrää selittävä tekijä, käy ilmi Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tekemästä tutkimuksesta.

Tutkimusaineistona on käytetty vuoden 2017 käräjä- ja hovioikeuksien ratkaisuja.

Tutkimus tehtiin, koska ajokieltojen määrääminen siirtyy kesäkuun alussa kokonaan poliisille, ja samalla rattijuopumukset siirtyvät käsiteltäväksi sakkomenettelyssä.

Rattijuopumuksissa ajokiellon mediaanipituus oli 184 päivää, törkeissä rattijuopumuksissa 286 päivää ja törkeissä liikenneturvallisuuden vaarantamisissa 153 päivää.

Sekä rangaistusten että ajokieltojen määräämisessä näyttävät vaikuttavan pääosin laissa määritellyt seikat. Kuitenkin alueellisesti lievimpiä rangaistuksia määrättiin yleensä Itä- ja Pohjois-Suomen tuomioistuimissa.