Tutkimus: Ravihevosilla paljon kuolainten aiheuttamia suun vaurioita

Kuolainten aiheuttamia vaurioita paljastui myös ravihevosilta. Arkistokuva Kokemäeltä: Petri Parppei

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja Suomen Hippoksen yhteistyötutkimuksessa yli 80 prosentilla ravihevosista löytyi suusta kuolainten aiheuttamia vaurioita kilpailun jälkeen.

– Kuolaimiin liittyvät pehmytkudosvauriot ovat yleisiä huolia hevosmaailmassa, mutta niitä ei ole aiemmin selvitetty ravureilta Suomessa, kertoo tohtorikoulutettava, eläinlääkäri Kati Tuomola Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimusta varten tarkastettiin 261 satunnaisesti valittua 3–15-vuotiasta hevosta. Hevosia oli 115 lähdöstä kymmenessä eri ravikilpailussa neljällä länsisuomalaisella raviradalla.

Hevosista 78 oli suomenhevosia, 151 lämminverisiä ja 32 poneja. Kukin hevonen tarkastettiin vain kerran.

84 prosentilla oli vammoja kuolainten alueella.Vauriot olivat 21 prosentilla hevosista lieviä, 43 prosentilla kohtalaisia ja 20 prosentilla vakavia.

Verensekaista sylkeä havaittiin kahdella prosentilla hevosista suun ulkopuolella, ja tämän lisäksi verta kuolaimissa viidellä prosentilla. Verensekainen sylki on merkki, jota raveja valvova eläinlääkäri tarkastelee rutiininomaisesti.

– Suun kunnon tarkasteluun tarvitaan otsalamppu ja ripeyttä, mutta muuten toimenpide on kohtuullisen helppo tehdä. Hevosen hoitaja tai valmentaja voisi tehdä suun tarkastamisen osana viikoittaisia hevosenhoitorutiinejaan, Tuomola sanoo.

Tutkimusta pääset englanniksi lukemaan tästä.

– Toivomme, että Kati Tuomolan tässä tutkimuksessa kehittämä, kentälle sopiva luokittelujärjestelmä mahdollistaa laajemmin vertailevan tutkimuksen tekemisen, toteaa professori Anna Valros.