Tutkimus vahvistaa: Vältä runsasta lakritsin syöntiä raskauden aikana

Tuore suomalaistutkimus antaa lisätukea Lapsiperheiden ruokasuosituksen ohjeelle, että äidin tulee välttää runsasta lakritsin syöntiä raskauden aikana, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Lakritsin ja sen luontaisen makeutusaineen glykyrritsiinin syönnistä saattaa olla haittaa sikiön kehitykselle eikä turvallisen käytön rajaa tunneta.

Tutkimuksessa suurille lakritsiannoksille sikiönä altistuneet nuoret suoriutuivat psykologin tekemistä kognitiivisista päättelytesteistä muita heikommin. Ero vastasi suunnilleen seitsemää älykkyysosamäärän pistettä.

Lakritsille altistuneet suoriutuivat huonommin myös muistia mittaavista tehtävistä, ja heillä oli vanhempiensa arvion mukaan enemmän ADHD-tyyppisiä ongelmia. Tytöillä murrosikä oli alkanut aikaisemmin ja edennyt pidemmälle.

Helsingin yliopiston, THL:n sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Glaku-tutkimuksessa verrattiin 378:a, keskimäärin 13-vuotiasta nuorta, joiden äidit olivat syöneet runsaasti tai vähän/eivät lainkaan lakritsia.

Runsaan syönnin rajaksi oli tutkimuksessa valittu yli 500 mg ja vähäisen alle 249 mg glykyrritsiiniä viikossa. 500 mg glykyrritsiiniä vastaa keskimäärin 250 grammaa lakritsia.

Tutkimus ilmestyi American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Satunnaiset pienet määrät eivät ole haitallisia.

Glykyrritsiini lisää stressihormoni kortisolin vaikutusta.