Tuulilasitehtaan luottamusmies: Näyttää siltä, että koko tehdasta ollaan ajamassa alas – "Ilmoitus tuli kaikille shokkina"

Toimitusjohtaja myöntää, että tehtaan alasajo on yksi pöydällä olevista vaihtoehdoista.

Uutinen Saint-Gobain Glass Finlandin yhteistoimintaneuvotteluista, jotka saattavat johtaa koko Ihoden tuulilasitehtaan lopettamiseen, järkytti tehtaan työntekijöitä. Länsi-Suomi tavoitti toimihenkilöiden luottamusmiehen Marko Salosen kommentoimaan tilannetta.

– Kaikille tämä ilmoitus tuli shokkina, ihan ylempiä toimihenkilöitä myöden. Ei ollut minkäännäköistä ennakkovaroitusta, että tällaisia suunnitelmia olisi olemassa, Salonen sanoo.

Salonen kertoo, että työntekijöiden saamilla tämänhetkisillä tiedoilla näyttää siltä, että koko tehtaan toimintaa oltaisiin ajamassa alas.

Länsi-Suomen tavoittama Saint-Gobain Glass Finland Oy:n toimitusjohtaja Andi Kasak ehti vastata lyhyesti, että koko tehtaan lopettaminen on "yksi pöydällä olevista vaihtoehdoista". Sen jälkeen hän pyysi lisäkysymyksiä sähköpostiin, joihin hän ei toistaiseksi ole ehtinyt vastata.

– Tokihan me yritämme konsernin johdolle vielä jotenkin todistella, että tehdasta ei tarvitsisi lopettaa, sanoo Marko Salonen.

Yhtiön työntekijöille pidettiin eilen tiistaina tiedotustilaisuus, jossa oli edustaja kansainvälisen konsernin johdosta saakka.

– Ranskasta asti tuli konsernin iso päällikkö tästä asiasta kertomaan. Neuvottelut alkavat ensi keskiviikkona, ja se menee normaalin neuvotteluprosessin mukaan eli neuvotteluaikaa on vähintään kuusi viikkoa.

– Katsotaan, mihin päätökseen tullaan. Pahin uhka on se, että koko tehdas ajettaisiin alas, Salonen huokaisee.

72 työntekijän yhtäaikainen irtisanominen tekisi Pyhärannan kokoisen kunnan työllisyystilanteeseen ison loven.

Salosen arvion mukaan taustalla on koronaviruspandemian aiheuttamien taloudellisten haasteiden lisäksi se, että toiminnan kehittäminen Ihoden tehtaalla vaatisi rahaa.

– Auton tuulilasit kehittyvät hirveää vauhtia, kun laseissa on nykyään kaikenlaisia varusteita. Kehityksessä mukana pysyminen vaatisi aika paljon investointeja, eikä tänne Suomeen oikein haluta enää investoida, Salonen pohtii.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut