Tuunaajamutsin työpaja on tumpeloillekin sopiva – Taidemuseon sisäpihalla kuullaan farkkujen kierrätyksestä ja opetellaan tekemään itse

"Tarjoan niin simppeleitä tekniikoita, että kuka tahansa voi ne oppia. Usein suurimmat elämykset saavatkin ne, joilla on ollut kutonen kässästä"

Tänään torstaina Pitsiviikon ohjelma panostaa kestävään kehitykseen. Tuunajamutsi-nimellä tunnettu Annakaisa Kilpinen luennoi aamupäivällä farkkujen kierrätyksestä. Luentoa seuraa kaksi työpajaa, joista jälkimmäiseen, kello 14 alkavaan nonstop-työpajaan voi kävellä suoraan kadulta ilman ennakkoilmoittautumista.

Kilpinen perusti vuonna 2012 käden taitoihin keskittyvän blogin.

– Äitini oli käsityönopettaja ja opiskeluaikoina, kun ei ollut liikaa rahaa, tein vaatteeni itse, mutta sitten työskentelin pitkään kaupallisella alalla ja it-firmassa. Siellä alkoi kyllästyttää, että työstäni ei jää mitään jälkeä, joten perustin blogin, jossa kerroin kierrätysmateriaaleista tekemistäni asioista.

Alkuun blogilla oli muutamia seuraajia. Suuri muutos tuli islantilaisen skyr-jugurttipurkkien kansista. Kilpinen teki niistä lampunvarjostin-mobilen. Yhtäkkiä blogilla oli 17 000 seuraaja.

Kilpinen sai kutsun Strömsöön suoraan kierrätysaiheiseen lähetykseen ja huomasi, että hänen tekemisensä kiinnostavat ihmisiä. Nykyään Kilpinen tarjoaa yrityksensä kautta kädentaitoihin liittyviä työpajoja muun muassa tyky-päivien ohjelmaksi.

Kolme kivijalkaa

Kilpinen nimeää toiminnalleen kolme kivijalkaa. Ne ovat kiertotalous, käden taidot ja mielen hyvinvointi.

Aloitetaan viimeisestä. Käsillä tekeminen voi Kilpisen mukaan auttaa palautumaan tietotyön kuormituksesta ja lisäämään luovuutta.

– Olen ollut mukana aivotutkimuksessa, jossa osoitettiin, miten käden taitojen oppiminen eroaa tiedollisesta oppimisesta.Käden taitoja voi Kilpisen mukaan oppia kuka vain ja koska tahansa. Hänen työpajoihinsa voi tulla, vaikka ei olisi koskaan saanut kymppiä peruskoulun käsityöstä. Esimerkiksi Raumalla hän opettaa farkkujen paikkaamiseen ikivanhaa japanilaista boro-tekniikkaa, joka on hyvin yksinkertainen.

– Tarjoan niin simppeleitä tekniikoita, että kuka tahansa voi ne oppia. Usein suurimmat elämykset saavatkin ne, joilla on ollut kutonen kässästä.

Oma vaate vastuullisin

Pikamuoti on sana, joka on vasta aivan parin viime vuoden aikana noussut yleiseen tietoisuuteen. Kun halpavaateketjut tarjoavat useita mallistoja vuodessa, kertyy kuukaudessa epätrendikkäiksi käyvistä vaatteista valtava määrä jätettä.

Kilpinen ymmärsi jo vuosia sitten, mihin hylätyt vaatteet pahimmillaan päätyvät. Silloisella Ämmässuon kaatopaikalla Espoossa ei vielä tunnettu kierrätystä.

– Farkunlahkeet vain lepattivat tuulessa laskettelurinteen kokoisilla jätevuorilla. Päätin silloin, että minun takiani tuonne ei mene yhtään vaatetta.

Kaatopaikka on sittemmin muuttunut ekokeskukseksi, joka kierrättää materiaaleja tarkkaan. Kilpinen muistuttaa silti edelleen, että itse tekevä ei voi ylikuluttaa, sillä itse vaivalla tekemäänsä ei heitä hetken mielijohteesta pois.

– Ja maailma on täynnä materiaalia! Sitä löytää kirpputoreilta, mutta myös omasta vaatekaapista. Vastuullisin vaate on sellainen, jonka jo omistaa.

Vinkkejä: Pitsiviikko torstaina 22.7.

Pihakirppikset ja avoimet pihat, yleensä klo 10–18, pihakirppiskartan saa painettuna Vanhan Rauman Tammelasta.

Kehokätköilyä klo 10 tanssitaiteilija Maria Kanasen opastuksella, kävelykierrokselle lähtö Rauman Seminaarin Puutarhalta (Satamakatu 5), kesto noin 1 t, ilmoittauduttava etukäteen (www.mariakananen.com/kehokatkoilya).

Pitsiviikon pihajuhlassa klo 10–17 Rauman taidemuseon sisäpihalla (Kuninkaankatu 37) klo 10–10.15 Iida & René – Tanssi- ja säveltaidetta, klo 11–11.45 Farkkujen totaalikierrätys (Annakaisa Kilpisen luento, minkä jälkeen työpaja klo 13 asti: ilmoittaudu ennakkoon Rauman kaupungin verkkokaupassa tai puhelimitse: Palvelupiste Pyyrman puh. 02 834 5000), klo 12–12.30 Laura ja Kari, klo 14–17 non-stop Farkkurusettityöpaja.

Mantin Maailman pihatori klo 10 (Kuninkaankatu 30, sisäpiha).

Kansainväliset ja Suomalaiset Suurmarkkinat klo 10–20 Kanalinranta ja Nortamonkatu ja ympäröivät alueet.

Rauman Marttayhdistyksen perinneruokaa klo 11–14 kirkon pihalla (Luostarinkatu 1).

Keskipäivän musiikkihetki klo 12 Pyhän Ristin kirkossa, Kristian Saarinen, urut.

Päivän jaaritus klo 12 Heikklän taidepiha (Kuninkaankatu 44 ja Itäkatu 4 kulmauksessa sisäpihalla), Nortamo-Seor esittä Pitsviiko jokattenp päevän vooro Hj. Nortamo jaarituksi ja vooron Tauno Koskela raumangiälissi kertomuksi. Äänes o tredje styyr Ossi Paavola.

Kesäinen kirjakirppis klo 12–14 Rauman pääkirjaston sisäpihalla (Alfredinkatu 1) mukaan oma viltti, pöytä tai muu myyntialusta, säävaraus.

Taiteilijaopastus Kosti Koskisen näyttelyyn klo 14, kävelykierros alkaa taidemuseon sisäpihalta (Kuninkaankatu 37) ja päättyy Vanhalle Raatihuoneelle (Kauppakatu 13), kuvataiteilija Paavo Paunu esittelee, liput 15 e Doerz-verkkokaupasta.

Opastettu bussiretki Sammallahdenmäelle klo 14 (lähtö Rauman linja-autoaseman tilausliikennelaiturista, Tallikedonkatu 13, ja paluu samaan paikkaan viimeistään klo 16.15), liput 10 e (alle 15-vuotiaat maksutta) Doerz-verkkokaupasta.

Vanhan Rauman kummituskierros klo 15.30, lähtö Pyhän Kolminaisuuden kirkon raunioilta (Vanhankirkonkatu 26), ikäsuositus 12 v, liput 15 e Doerz-verkkokaupasta.

Iloisella iltatorilla klo 16–20 esiintyy klo 16 Cactusband, klo 17 Pitsimissikisat, klo 19 Pekka Rinne & Kuunsilta.

Onnin matkassa -maisteluopastus anniskelulla klo 17.30 Rauman merimuseossa (Kalliokatu 34), pohjautuu Onni-nimisen merimiehen päiväkirjan sisältöön, kesto noin 1 t, alaikäraja 18 v, liput 35 e ennakkoon www.rmm.fi.

Pitsiviikon pihajuhlissa Rauman taidemuseon sisäpihalla (Kuninkaankatu 37) klo 18–19 Tilhet, pajut ja muut -duo ja klo 20–21 Osmo Ikonen (paikkavaraukset tehtävä ennakkoon Rauman kaupungin verkkokaupassa tai puhelimitse: Palvelupiste Pyyrman puh. 02 834 5000) (vapaita paikkoja voi tiedustella portilla ennen konsertteja).

Kehokätköilyä klo 19 tanssitaiteilija Maria Kanasen opastuksella, kesto 1 t, ilmoittaudu ennakkoon: mariakananen.com/kehokatkoilya.

Iltasoitto klo 20 Vanhan kaupungintalon tornista (Valtakatu 2), Rauman puhallinorkesteriyhdistyksen tervehdys Pitsiviikkoa viettäville.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut