TVO voitti verkkokiistan – Fingrid aikoo valittaa päätöksestä, jonka se sanoo aiheuttavan kymmenien miljoonien kustannukset vuosittain

Rajoitusten vuoksi Olkiluoto 3 ei ole voinut kaikissa olosuhteissa ajaa verkkoon sähköä täydellä teholla. Käytännössä kyse on rahasta. Rajoitus on voinut vaikuttaa myös sähkön hintaan.

| Päivitetty

Teollisuuden Voiman (TVO) ja kantaverkkoyhtiö Fingridin välinen kiista keikahti lopulta voimayhtiön eduksi. Energiavirastoon antanut päätöksensä riidassa, joka liittyy niin sanottuun kantaverkon järjestelmäsuojaan. 

Riidan ytimessä on kantaverkkoyhtiön asettama rajoitus, joka estää Olkiluoto 3:n (OL3) täyden eli 1 600 megawatin (MW)  sähköntuotantotehon siirtämisen verkkoon tietyissä tilanteissa. Näin tapahtuu silloin, kun järjestelmäsuojaus ei ole täysimääräisesti käytössä.

Esimerkiksi syksyn ja kesän aikana laitosyksikön tehoa jouduttiin rajoittamaan usein juuri tästä syystä, millä on voinut olla vaikutusta sähkön hintaan. Kantaverkko kestää kaikissa oloissa OL3:sta vain 1 300 MW:n sähköntuotannon.

Käytännössä kyse on rahasta, sillä tähän saakka TVO on maksanut valtaosan järjestelmäsuojan kustannuksista.

Maksuperusteet hyväksytettävä

Energiavirasto huomauttaa, että lähtökohtaisesti Fingridin tulee pyrkiä kehittämään kantaverkkoa niin, että se ottaa huomioon verkkoon liittyjien tarpeet.

Viraston mukaan Fingrid toimi muun muassa OL3:n liittämistä verkkooon ja verkon kehittämistä koskevissa velvoitteissaan  sähkömarkkinasääntelyn mukaisesti. Sen sijaan kantaverkkoyhtiö toimi sääntelyn vastaisesti, kun se siirsi OL3:n käyttövarmuuden ylläpitoon liittyviä velvoitteita TVO:lle eikä vienyt tähän liittyviä ehtoja ja maksuja Energiaviraston vahvistettavaksi.

TVO katsoo omassa tiedotteessaan, että Fingrid siirsi voimayhtiölle velvoitteitaan "perusteettomasti".

Virasto edellyttää nyt, että Fingrid toimittaa ehdotuksen suojaukseen liittyvien maksujen määräytymisperusteista viimeistään huhtikuun alkupuolella. 

Valitus tulossa

Päätös ei ole vielä lainvoimainen. Kantaverkkoyhtiö Fingrid ei aio tyytyä päätökseen.

– Aiomme hakea päätökseen muutosta markkinaoikeudessa, kertoo verkon suunnittelusta vastaava johtaja Jussi Jyrinsalo Fingridistä. 

Hänen mukaansa päätös oli pitkälti linjassa Fingridin omien näkemysten kanssa. Sen sijaan yhtiössä ollaan eri mieltä siitä, kuuluuko Jyrinsalon "erityisjärjestelyksi" kutsuma järjestelmäsuoja kokonaan kantaverkkoyhtiölle.

–  Ratkaisu palvelee yksinomaan yhden liittyjän tarpeita ja se ei voi kuulua kategorisesti Fingridin vastuulle.

Johtajan mukaan Fingridille on tärkeää, että kaikkia kantaverkkoon liittyviä asiakkaita kohdellaan tasapuolisesti ja johdonmukaisesti, eikä yksittäisen toimijan intressi voi syrjäyttää näitä arvoja.

– Emme hyväksy TVO:n pyrkimyksiä siirtää yksin Olkiluoto 3:n tarpeisiin erikseen sovitun järjestelmäsuojan kustannuksia muiden maksettavaksi. Käytännössä tämä tarkoittaisi vuosittain kymmenien miljoonien eurojen lisäkustannuksia koko laitoksen käyttöaikana.

TVO:lla yhteistyöhalua

Jyrinsalo huomauttaa, että sähköverkkoon on entistä vaikeampaa sovittaa suuria laitosyksiköitä. Tämä johtuu erityisesti uusiutuvan ja sään muikaan muuttuvan sähköntuotannon kasvusta. 

Hän katsookin, että mahdollisuus OL3:n tuotantoon vaikuttavan 1 300 MW:n rajoituksen kasvattamiseen ei ole  "välittömässä näköpiirissä".

– Pelkkää verkkoa kehittämällä tämä ei onnistu, vaan tarvitaan uusia ratkaisuja myös sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainon hallintaan. Seuraamme pohjoismaisen sähköjärjestelmän kehitystä ja etsimme aktiivisesti uusia ratkaisuja järjestelmän hallintaan.

TVO kertoo olevansa sitoutunut tukemaan kantaverkkoyhtiötä sähköverkon kehitystyössä

– Kantaverkon suojauksen lyhyen ja pitkän tähtäimen kehittämistyö on tärkeää käynnistää välittömästi, jotta ydinvoimalaitoksia voidaan ajaa täydellä teholla ilman kohtuuttomia kustannuksia, toteaa TVO:n johtava asiantuntija Sami Jakonen tiedotteessa.

    Muokattu klo 10.12. ja 10.21.: Lisätty uusia tietoja. Muokattu klo 10.42: Lisätty Fingridin kommentit. Muokattu klo 12.23: Lisätty yksi kommentti sekä lisätietoja. Muokattu otsikkoa.

    Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

    Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

    Osion uusimmat

    Luitko jo nämä?

    Mainos

    Tuoreimmat tähtijutut