TVO:n Jarmo Tanhua OL3:n vihkiäisissä: Projekti on menneisyyttä, ja tärkeää on tulevaisuus

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo, että Suomi houkuttelee yhä sekä pieniä että suuria ydinvoimainvestointeja.

| Päivitetty

Kuohuviinilasien kilinää, satoja tummia pukuja ja puheensorinaa, jossa sekoittuvat englanti, suomi ja ranska. Juhlatilan lasiseinämän edessä aukeaa näkymä Olkiluoto 3:een (OL3).

Menossa ovat laitoksen vihkiäiset, joita vietettiin torstai-iltana. Juhlat noudattavat teemaa ”pure energy” eli vapaasti suomennettuna ”silkkaa enegiaa”.

Puheissa toistuvat kiitokset, kehut ja ylistykset. Missään ei ole merkkiäkään kiistoista, viivytyksistä ja vahingonkorvauksista. Onko kaikki siis jätetty taakse?

– Projekti on projekti, ja se on menneisyyttä. Tärkeää on tulevaisuus, sanoo Teollisuuden Voiman (TVO) toimitusjohtaja Jarmo Tanhua.

– On hienoa olla puhtaan tulevaisuuden ytimessä. Se on motivoinut meitä.

Ei pelkkä voimalaitos

Paikalla ovat myös ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) sekä Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna.

– Ministerien läsnäolo osoittaa, että kyse on muustakin kuin voimalaitoksen valmistumisesta. On kyse taloudesta ja ilmastosta – ja enemmän kuin projektin alussa ymmärrettiin, sanoo laitostoimittajakonsortiota edustava Arevan toimitusjohtaja Philippe Braidy.

Pitkän voimalahankkeen ajalle mahtuivat niin Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus, koronapandemia kuin Venäjän hyökkäys Ukrainaankin. Ne muuttivat maailmaa merkittävästi.

– Jos joku olisi miettinyt 20 vuotta sitten, mitä tehdä, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, niin kolmen ensimmäisen asian joukossa olisi ollut uuden ydinvoimalan rakentaminen, Kai Mykkänen väittää.

Hän muistuttaa, että OL3:n tuotanto on suurempaa kuin sähkön tuonti Venäjältä oli aiemmin.

– Reaktori vapauttaa meidät Venäjän energiasta.

Muitakin muutoksia

OL3 tuottaa kuitenkin parhaillaan sähköä vajaan 1 400 megawatin eli alle 90 prosentin teholla. Se on viime aikoihin nähden paljon, sillä esimerkiksi viime viikolla tehoa laskettiin jopa alle tuhanteen.

Aiempia voimalaitoksia paremmat mahdollisuudet tehonsäätöön ovat toki OL3:n tärkeä ominaisuus. Toisaalta tehorajoituksiin vaikuttavat tuulivoiman kasvu, tuulisina päivinä nollaan tai sen lähelle laskeva sähkön hinta sekä kantaverkon järjestelmäsuoja.

Nämäkin kertovat maailman muutoksista OL3-projektin aikana.

Ovi auki investoinneille

Mykkänen oli aiemmin tällä viikolla puhumassa Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n konferenssissa Wienissä. Hänen mukaansa monissa maissa ydinvoima ja uusiutuva energia ovat edelleen vastakkain.

– Meillä hallitus näkee, että yhdessä molempien avulla pääsemme eroon fossiilisesta energiasta.

Suomi tavoittelee vetytaloudessa edelläkävijän asemaa, mikä Mykkäsen mukaan edellyttää sähköntuotannon kaksinkertaistamista 10–15 vuodessa.

Tuulivoimalle asetettujen valtavien odotusten lisäksi ovi on auki myös uudelle ydinvoimalle. Sitä edistetään muun muassa ydinenergialain uudistuksella, joka valmistuu parin vuoden kuluttua.

– Haluamme, että Suomi on houkutteleva ympäristö ydinvoimainvestoinneille – ovat ne sitten pieniä tai suuria, Mykkänen sanoo.

”Tuki on olemassa”

Hän painottaa, että ydinvoimaa tulisi kuitenkin rohkeasti käyttää muuhunkin kuin sähköntuotantoon. Käytännössä tämä tarkoittaa lämmöntuotantoa pienreaktoreilla.

Kotimaassa ilmapiiri on hyvin myönteinen.

– Kollegat ulkomailla eivät tahdo uskoa, että 70 prosenttia suomalaisista sanoo tukevansa ydinvoimaa energiantuotannossa ja vain kuusi prosenttia vastustaa, Mykkänen toteaa energiateollisuuden kyselyyn viitaten.

 – Hallitukset voivat vaihtua, mutta tuki ydinvoimalle on olemassa.

Toisaalta ydinvoima repii EU:ta, sillä osa maista sanoo energiamuodolle tiukasti ei. Mykkänen myöntää, että töitä riittää tämän vuoksi esimerkiksi ilmastopoliiikassa ja sähkömarkkinoiden uudistamisessa.

– Tarvitsemme ystäviä taistelussa ydinvoimaystävällisemmän unionin saavuttamiseksi.

Sisua tarvittiin

UIkoministeri Colonnan mukaan ystävä löyyy ainakin Ranskasta.

– Innovaatiot ja huipputeknologia ovat itsenäisen Euroopan avaintekijöitä. OL3 on loistava esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun maat työskentelevät yhdessä yhteisen tavoitteen hyväksi.

Colonna sanoi ydinvoimaprojektin vaatineen sitkeyttä ja viittasi samalla Suomen Nato-jäsenyyteen.

– Suomi on tuonut puolustusliittoon sisua. Kiitos siitä.

Projektin vaatima sitkeys tuli esille myös monissa muissa puheenvuoroissa illan aikana. TVO:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Tykkyläinen vertasi hanketta kuvitteelliseen urheilulajiin.

– Ultramaraton-kymmenottelu.

Muokattu 29.9. klo 11.46: Lisätty useita kommentteja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut