TVO selvittää, saisiko Olkiluoto 1:sta ja 2:sta enemmän irti

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) tiedottaa käynnistäneensä ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA).

| Päivitetty

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) tiedottaa käynnistäneensä ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA).

Arviointi koskee Olkiluoto 1 (OL1) ja Olkiluoto 2 (OL2) laitosyksiköiden mahdollista käyttöluvan jatkoaikaa ja mahdollista tehonkorotusta.

Tällä hetkellä laitosyksiköiden käyttölupa ulottuu vuoteen 2038.

Olkiluodon voimalaitosyksiköillä selvitetään nyt mahdollisuuksia käyttölupien pidentämiseen vähintään kymmenellä vuodella.TVO:n tiedotteessa huomautetaan, että Suomen sähköntarpeen on ennustettu kasvavan merkittävästi puhtaan siirtymän takia.

– Käyttöiän pidentäminen tukisi kotimaista ympärivuotista ja säästä riippumatonta sähköntuotantoa sekä Suomen ja Euroopan ilmastotavoitteita, TVO:n sähköntuotantojohtaja Marjo Mustonen sanoo tiedotteessa.

Jopa Jyväskylän verran lisää sähköä

Olkiluodossa on tuotettu sähköä jo yli neljä vuosikymmentä. OL1 otettiin käyttöön vuonna 1978 ja sisarlaitos OL2 kaksi vuotta myöhemmin.

TVO kertoo, että laitosyksiköitä on modernisoitu koko käyttöiän ajan vuosittaisilla huolloilla ja mittavilla investoinneilla. Voimalaitosyksiköt ovat siten edelleen erinomaisessa käyttökunnossa.

OL1:een ja OL2:een on investoitu vuosittain noin 50 miljoonaa euroa. Investoinnit ovat mahdollistaneet myös laitosyksiköiden tehonnostot.

Alun perin 660 megawatin (MW) teholla sähköä tuottaneet laitosyksiköt tuottavat nykyään 890 MW:n nimellisteholla sähköä valtakunnan verkkoon.

Käyttöluvan pidennyksen lisäksi TVO kertoo selvittäneensä myös mahdollisuuksia laitosyksiköiden tehonkorotukseen.

Selvitettävänä on 80 MW:n korotus molemmille laitosyksiköille, jolloin tehotasot nousisivat 890 MW:sta noin 970 MW:iin.

Vuodessa saatava sähköntuotannon lisäys olisi täten noin 1,2 terawattituntia (TWh). Määrä vastaa tiedotteen mukaan suunnilleen Jyväskylän tai Kuopion kaupunkien suuruista vuotuista sähkönkäyttömäärää.

TVO:n mukaan päätöksiä jatkosta tehdään YVA-selostuksen valmistuttua.

Olkiluodon uusin yksikkö, Olkiluoto 3, otettiin käyttöön keväällä 2023. Laitosyksilön luvattiin tuottavan sähköä ainakin seuraavat 60 vuotta.

Juttua ja otsikkoa päivitetty lisätiedoilla 10.10.2023 kello 12.52. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut