TVO selvitti: tästä syystä booripumput käynnistyivät OL3:ssa – "Vika korjataan"

Pumput käynnistyivät tiistaina odottamattomasti reaktorin alasajon yhteydessä. Pumput on tarkoitettu sammuttamaan reaktori häiriötilanteessa.

Teollisuuden Voima (TVO) on selvittänyt syyn siihen, miksi niin sanotut booripumput käynnistyivät Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikössä (OL3) tiistaina. Kyseessä on turvallisuustoiminto, joka käynnistyi yllättäen ja odottamattomasti.

Vielä eilen pumppujen käynnistymisen syystä ei ollut tietoa. 

Keskiviikkona TVIO:n turvallisuusjohtaja Veli-Pekka Nurmi kertoi Twitterissä syyn selvinneen. Pumppujen käynnistyminen johtui hänen mukaansa laitosautomaation virheellisestä signaalista.

Booripumput ovat osa järjestelmää, jolla reaktori voidaan sammuttaa ilman säätösauvoja silloinkin, kun niin sanottu tavanomainen reaktoripikasulku epäonnistuu. Pumput syöttävät laitoksen primääripiiriin vahvasti boorattua vettä, mikä pysäyttää ydinketjureaktion.

Nurmen mukaan booripumppujen käynnistymiseen johtanut vika korjataan. Vaikutusta laitosyksikön käyttöönottoaikatauluun ei ole kerrottu, kuten ei myöskään mahdollista vaikutusta kaupallisen tuotannon alkamiseen. Aiemmin jälkimmäisen on ilmoitettu alkavan heinäkuun lopussa.

Vielä tiistaina reaktori oli määrä ajaa uudelleen ylös vielä tämän päivän aikana. Tällä hetkellä reaktorin teho on julkisen aikataulun mukaan kuitenkin nolla megawattia ainakin vielä perjantaihin saakka.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut