Tyhjä auto soitti itsekseen Sahanpolulta hätäkeskukseen – näin toimivat autojen automaattiset hälytysjärjestelmät, joiden tekemistä soitoista Satakunnan pelastuslaitoksellakin on kokemusta

Auton järjestelmä pystyy kertomaan hätäkeskukselle joitakin perustietoja, kuten auton sijainnin. Raumalla torstaina tapahtuneessa hälytyksessä auto paikantui parkkialueelle.

Satakunnan pelastuslaitos sai hälytyksen pienestä tieliikenneonnettomuudesta Rauman Sahanpolulta torstai-iltapäivänä ennen yhtä. Soitto hätäkeskukseen ei ollut tullut ihmiseltä lainkaan, vaan uudehkon auton eCall-järjestelmästä, kertoo päivystävä palomestari Kari Kankaanpää.

– Järjestelmä oli toiminut vallan hienosti, mutta ajoneuvo oli turvallisesti parkkiruudussa. Kyseessä oli siis ilmeisesti jonkinlainen toimintahäiriö, Kankaanpää sanoo.

eCall-järjestelmä on monista uudehkoista autoista löytyvä toiminto, joka onnettomuuden sattuessa yhdistää puhelun lähimpään hätäkeskukseen. Järjestelmien tekemät soitot ovat pelastuslaitokselle tuttuja.

– Vuositasolla niitä tulee joitakin. Kokemusta on sellaisestakin, että onnettomuuteen joutuneen ajoneuvon eCall-järjestelmästä puhelu on tullut hätäkeskukseen muutamaa minuuttia aikaisemmin kuin ensimmäinen ihmisen tekemä hätäpuhelu paikalta. Parhaimmillaan se voi siis säästää hyvinkin aikaa, Kankaanpää toteaa.

Toisaalta vikasoitotkaan eivät ole vieraita: välillä järjestelmä saattaa Kankaanpään kokemuksen mukaan soittaa hätäkeskukseen vaikkei mitään suurempaa onnettomuutta olisi tapahtunutkaan.

Järjestelmä kertoo hätäkeskuspäivystäjälle auton sijaintitiedot ja saattaa ilmoittaa esimerkiksi turvalaitteiden laukeamisesta. Sen jälkeen päivystäjä voi kuunnella auton sisätilassa tapahtuvaa puheliikennettä.

– Tällä kertaa ilmoituksen mukaan autosta ei kuulunut yhtään mitään, ja se paikantui pysäköintialueelle. Siitä heräsi heti ajatus, että kyse saattaa olla häiriöstä, Kankaanpää sanoo.

Näin oli, sillä minkäänlaisen onnettomuuden jälkiä ei havaittu.

Kankaanpäällä ei vielä ollut tiedossa, olivatko paikalla käyneet pelastajat saaneet yhteyttä auton omistajaan.

– Luonnollisesti häntä lähdettiin tavoittelemaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut