Tyhjillään olevat kiinteistöt kannattaa säätää vastaamaan poikkeustilanteen tarpeita

Kiinteistöjen kokonaiskustannuksista lämmitykseen ja sähköön kuluu yleensä noin 30 prosenttia.

Lukuisia kiinteistöjä on nyt jouduttu väliaikaisesti sulkemaan pois käytöstä ja valtaosa näistä on talotekniikan ohjausten osalta jäänyt normaaliin käytönaikaiseen tilaan. Tämän vuoksi monet koulut, kirjastot, toimistorakennukset ja uimahallit sekä muut liikunta- ja harrastetilat ympäri maata aiheuttavat edelleen tavanomaisia lämmitys-, sähkö- ja ilmanvaihtokustannuksia, vaikka tilat ovat toistaiseksi vailla käyttäjiä.

Poikkeustilanteen taloudellisia vaikutuksia voidaan pienentää kiinteistöjen energiatehokkuuden näkökulmasta yksinkertaisilla muutoksilla. Kun kiinteistöjen kokonaiskustannuksista lämmitykseen ja sähköön kuluu yleensä noin 30 prosenttia, eivät säästösummat kertautuessaan ole välttämättä ihan pieniäkään.

– Esimerkiksi ilmanvaihdon, valaistuksen ja lämmityksen ohjauksessa voidaan toteuttaa helppoja toimenpiteitä, joiden avulla hukkakäyttöä ja ylimääräisiä kustannuksia pystytään minimoimaan. Toimenpiteet kannattaa tehdä yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa, jotta kaikki tilanteeseen liittyvät yksityiskohdat tulevat huomioiduiksi, eikä vastaavasti muita ongelmia synny, ohjeistaa Lassila & Tikanojan Smartti-palvelujen palvelupäällikkö Tuomas Hietala.

Kiinteistöjen kokonaiskustannuksista lämmitykseen ja sähköön kuluu yleensä noin 30 prosenttia. Ilmanvaihtokoneet puolestaan muodostavat yleensä noin 30–35 prosenttia sähkön kokonaiskustannuksista.

– Summat eivät ole aina ihan pieniä, varsinkaan kertautuessaan. Ja nyt monissa paikoissa on tärkeää säästää niin paljon kuin mahdollista. Esimerkiksi 100 vanhaa 2-putkista loisteputkivalaisinta kuluttaa katkottomassa käytössä noin 835 euroa kuukaudessa. Noin 2500-neliöisen toimistokiinteistön ilmanvaihto kuluttaa katkottomassa käytössä noin 1700 euroa kuussa. Pienilläkin muutoksilla on vaikutuksia: vain yhden asteen pudotus huonelämpötilassa vastaa noin 5 prosentin muutosta lämmityskustannuksissa, Hietala luettelee esimerkkejä

Tietysti myös kiinteistöjen käyttäjillä on vastuu ylimääräisten kustannusten ehkäisemisessä – kaikkien kannattaa muistaa sammuttaa ainakin valot ja muut sähkölaitteet etätöihin siirryttäessä.

– Suosittelemme, että kaikki kiinteistöjen hallinnasta vastaavat tahot tekevät tarvittavat toimenpiteet hukkakäytön ja taloudellisen haitan minimoimiseksi mahdollisimman pian. Omin päin tähän ei kuitenkaan kannata tai tarvitse ryhtyä, sillä muuten vastassa saattaa olla muita ongelmia, Hietala muistuttaa.