Tyks käyttää kevyempää menetelmää läppävian korjaukseen ikäihmisille

Sydämen läppävian korjaus voidaan uudella menetelmällä tehdä myös ikäihmiselle, koska toimenpidettä varten sydäntä ei tarvitse pysäyttää, ja potilas toipuu avoleikkausta nopeammin.

Menetelmän käyttö on tuonut Turun yliopistollisen sairaalan (Tyks) Sydänkeskuksen toimenpidesaliin uuden potilasryhmän, yli 80-vuotiaat.

Toimenpiteitä tehdään Tyks Sydänkeskuksessa tänä vuonna arviolta 70, kun niitä viime vuonna tehtiin 49. Potilaiden keski-ikä kahden vuoden ajalta on 82 vuotta.

Ikäihmiselle aorttaläpän ahtautuminen on tavallinen vaiva, joka voi alkaa oireilla vaarallisesti.

–Tyypilliset oireet ovat rintakipu, hengenahdistus ja tajuttomuus. Nämä oireet voivat olla henkeä uhkaavia, vaikka henkilö olisi muuten hyväkuntoinen, Sydänkeskuksen erikoislääkäri Mikko Savontaus kertoo.

Operaatio tehdään paikallispuudutuksessa, ja potilas saa rauhoittavan lääkityksen. Potilas hengittää itse ja hänen sydämensä lyö koko toimenpiteen ajan.

–Potilaat ovat yleensä jo seuraavana päivänä jalkeilla ja pääsevät kotiin muutaman päivän päästä. Hoidon tulokset ovat olleet hyviä, ja potilaat tyytyväisiä, Savontaus kertoo.

Länsi-Suomi on seuraamassa uuden menetelmän mukaista leikkausta tänään.

LUE LISÄÄ KELLO 23.00 ILMESTYVÄSTÄ NÄKÖISLEHDESTÄ

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.