Tyks kehittää testiä koronan sairastaneille: "Tutkimustyö ja tuotekehitys maksavat itsensä takaisin tässä tilanteessa"

Koronaepidemian nykyvaiheessa taudin tunnistaminen on avainasemassa. Epidemian edetessä taudin sairastaneiden saaman immuniteetin toteamisesta tulee myös tärkeä.

Tyks Laboratorioihin kuuluva kliinisen mikrobiologian laboratorio on HUSLabin ohella toinen merkittävä omavalmistusdiagnostiikkaa tekevä laboratorio Suomessa. Pandemiassa omavaraisuus korostuu.

– Tutkimustyö ja tuotekehitys maksavat itsensä takaisin tässä tilanteessa. Ulkomailta on nyt vaikea saada tarvittavia aineita ja laitteita. Lähdimme rakentamaan omaa diagnostiikkaa riittävän ajoissa ja saimme testauskapasiteetin nostetuksi epidemian saapuessa Suomeen, ylilääkäri Antti Hakanen kuvaa.

Tyks Laboratoriot analysoi myös Ahvenanmaalta, Satakunnasta sekä yksittäisistä kunnista tulevat koronatestinäytteet. Tarvittaessa tukea annetaan koko maahan.

Oireilevat henkilöt testataan

Koronavirustesti otetaan nykyisin henkilöiltä, jotka hakeutuvat hoitoon ja joilla on koronaan viittavia oireita. Oireettomia ei testata, vaikka he epäilisivät tartuntaa.

– Koronavirustartunta ei näy testissä heti tartunnan jälkeen. Otamme testin ihmisiltä, joilla on oireita, koska silloin todennäköisyys saada kiinni taudin kantajia, on suurempi. Tavoitteemme on jäljittää tartuntaketjuja, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Nykyisin testattavista alle kymmenellä prosentilla on todettu koronatartunta. On siis huomattavasti tavallisempaa, että ylähengitystieoireiden syy on jokin muu virustauti. Tilanne voi kuitenkin muuttua.

– Meillä on tärkeää olla hyvä valmius lisätä testaamista, kun epidemia etenee, Pietilä sanoo.

Uusi laite tilattiin ajoissa

Tyks ehti ajoissa tilata uuden viruksen analysointia nopeuttavan laitteen Yhdysvalloista. Laitteen avulla nykyinen kapasiteetti, noin 400 testiä vuorokaudessa kasvaisi kolmanneksella. Laite on saapunut Tyksiin ja sitä asennetaan parhaillaan. Myös toinen uusi laite on tulossa.

– Voimme tehostaa valmistustamme automaatiolla. Emme ole riippuvaisia yhdestä toimittajasta, vaan voimme vaihtaa diagnostiikassa tarvittavia raaka-aineita sen mukaan kuin on tarve, Hakanen kuvaa.

Tällä hetkellä on maailmanlaajuisesti pula diagnostiikassa tarvittavista raaka-aineista sekä pikatesteistä. Myös Tyks joutuu odottamaan tilauksiaan.

Sairastuneille testi tulossa

Turussa työskentelee nyt toistakymmentä lääkäriä ja mikrobiologia sekä saman verran laboratoriohoitajia lähes pelkästään koronaviruksen parissa. Tyksin ja Turun yliopiston asiantuntijoista koostuva tiimi aikoo olla ensimmäinen COVID-19-taudin vasta-ainetestin käyttöönottaja Suomessa.

– Epidemian edetessä tulee tärkeäksi saada selville, onko koronan sairastaneille kehittynyt vastustuskyky taudille. Ensimmäisessä vaiheessa testataan sairaalan henkilökuntaan kuuluvia, Pietilä sanoo.

Lisää aiheesta

Varsinais-Suomen koronatilanne: 12 ihmistä sairaalahoidossa koronaviruksen takia

Satakunnassa ei todettu maanantaina yhtään uutta koronavirustapausta – kaksi kotiutui sairaalasta

Satakunnassa kolme uutta covid-infektiota, tehohoidossa ei ketään