Tyks: Koronavirustauti voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen tai kohtukuolemaan – rokote on turvallinen myös sikiölle

Raskaus on juuri lisätty vakavan koronataudin riskiä lisäävien tekijöiden joukkoon.
Raskaus on juuri lisätty vakavan koronataudin riskiä lisäävien tekijöiden joukkoon. Kuva: arkisto/Pekka Lehmuskallio

Vaikea koronavirustauti voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen ja lisää myös raskausmyrkytyksen tai jopa kohtukuoleman riskiä.

Koronarokotus kuitenkin suojaa raskaana olevaa koronatartunnalta ja samalla kehittyvää sikiötä muassa komplikaatioilta. Lisäksi rokotus on molemmille turvallinen, muistuttaa Turun yliopistollinen keskussairaala Tyks.

Sairaalaan tulee tällä hetkellä entistä enemmän raskaana olevia henkilöitä koronaoireiden vuoksi. Tyksin mukaan vaikempia oireita saaneet ovat olleet rokottamattomia.

Raskaus lisää koronariskejä

Tyksin raskauden ja synnytysten hoidon ylilääkäri Eeva Ekholm ymmärtää kehittyvää sikiötä koskevat huolet. Rokottamattomuuden riskit ovat kuitenkin merkittäviä.

– Tutkimuksissa rokote on osoittautunut turvalliseksi raskauden aikana eikä ole viitteitä keskenmenoriskin lisääntymisestä tai sikiöön kohdistuvista haitoista, Ekholm toteaa tiedotteessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) lisäsi tällä viikolla odottavat äidit vakavalle koronavirustaudille altistavien sairauksien tai tilojen listalle.

Ekholm muistuttaa, että raskaus heikentää vastustuskykyä. Myös riski veritukokseen kasvaa ja hengitys kuormittuu.

– Näiden toiminnallisten muutosten lisäksi kasvava kohtu vaikuttaa odottavan äidin hengitykseen.

Koronatartunta ei Ekholmin mukaan kuitenkaan yleensä siirry kohdussa äidistä sikiöön.