Tyks tarjoaa ensimmäisenä Suomessa ultraäänihoitoa naisten kohdun kasvaimiin

Kohdun kasvaimiin on Turun yliopistollisessa sairaalassa (Tyks) ensimmäisenä Suomessa otettu kesällä käyttöön uusi, leikkaukseton hoitomenetelmä. Ultraäänihoidosta on saatu lupaavia tuloksia naisten yleisimpien kasvainten, myoomien, hoidossa.

Kohdun hyvälaatuiset myooma-kasvaimet ovat tuttuja jopa kahdelle kolmesta naisesta. Tavallisesti ne eivät vaadi hoitoa, mutta osa kasvaimista voi oireilla haitallisesti.

Usein hoitoa hakevat naiset haluavat välttää leikkauksen ja säilyttää mahdollisuuden saada lapsia.

– Radiologit pystyvät kohdistamaan korkeataajuuksista ultraääntä kohdun myoomiin. Tämä johtaa kasvaimen pienenemiseen, sen rakenteen muuttumiseen ja siitä aiheutuvien oireiden heikkenemiseen, Tyks Naistenklinikan osastonylilääkäri Antti Perheentupa kertoo.

Myoomien esiintyminen lisääntyy iän myötä.

– Myooma on harvoin ongelmana, kun kaksikymmenvuotias nainen suunnittelee raskautta. Sen sijaan nelikymppisenä myoomia voi olla useita, ja niistä voi olla haittaa naisen hedelmällisyydelle, Perheentupa kuvaa.

Hoito on ollut Euroopassa CE-hyväksytty yli kymmenen vuotta.

Adenomyoosipotilaiden hoidot alkavat Tyksissä syksyn aikana.

Uuteen ultraäänihoitoon on Tyksin Naistenklinikan kautta hakeutunut eri puolilta Suomea parikymmentä naista, joista kymmenen on jo hoidettu.