Tyks: tehohoitopotilaista 89 prosenttia rokottamattomia, Uudessakaupungissa 20 uutta koronatartuntaa

Lähes 90 prosenttia Tuksissä tehohoitoa tarvinneista koronapotilaista on syksyn aikana ollut rokottamattomia.
Lähes 90 prosenttia Tuksissä tehohoitoa tarvinneista koronapotilaista on syksyn aikana ollut rokottamattomia. Kuva: Patricia Bertényi

Noin joka yhdeksäs koronavirustaudin vuoksi tehohoitoa tarvinnut potilas on tänä syksynä menehtynyt tehohoidossa, kertoo Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) tilasto.

Koronapotilaiden tehohoitokuolleisuus (11%) on lähes kolminkertainen muiden tehohoitopotilaiden kuolleisuuteen (3,3%) verrattuna.

Vuodeosastoilla kuolee noin 2,5 prosenttia koronapotilaista.

70 prosenttia miehiä

Syys-marraskuussa Tyksin teho-osastolla on ollut 35 potilasta. Heidän keski-ikänsä on ollut 52 vuotta, ja 70 prosenttia on ollut miehiä.

Vain neljä tehohoitopotilasta on saanut kaksi koronarokotetta. Heistäkin kaikilla on ollut vakavia perussairauksia ja kolme potilasta on ollut lisäksi lähes 70-vuotiaita.

– Toisin sanoen 89 prosenttia tehohoidon koronapotilaista on ollut rokottamattomia nyt syyskuusta tähän päivään asti, sanoo Tyksin teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen tiedotteessa.

Hän on myös Suomen tehohoitoyhdistyksen puheenjohtaja.

Rokotettujen osuus kasvanee

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan rokottamattomien riski joutua tehohoitoon on 33-kertainen rokotettuihin verrattuna. Sairaalahoidon kohdalla ero on 19-kertainen.

Valtonen arvioi, että epidemiatilanteen pahentuessa myös rokotettujen osuus sairaala- ja tehohoidossa tulee kasvamaan. Taustalla on kuitenkin usein korkea ikä tai perussairauksia.

– Jos on perusterve, kahdesti rokotettu, 60-vuotias tai nuorempi, niin riski joutua tehohoitoon koronan takia on kyllä pieni.

Viisi potilasta tehohoidossa

Koronan vuoksi tehohoitoa tarvitsevien määrä on jo aiheuttanut kerrannaisvaikutuksia Tyksin muussa toiminnassa.

Tyksissä on normaalisti 24 tehohoitopaikkaa.

Koronapotilaat vievät muun muassa eristystarpeiden vuoksi kuitenkin enemmän tilaa kuin muut tehohoitopotilaat. Lisäksi tilannetta vaikeuttaa hoitajapula. Tehohoitopaikkoja onkin syksyn aikana ollut vain 20.

Tällä hetkellä Tyksissä on koronavirustaudin vuoksi tehohoidossa viisi potilasta, mikä kuormittaa Valtosen mukaan osastoa merkittävästi.

Syksyn aikana on jouduttu siirtämään kymmenkunta tehohoitoa vaativaa leikkausta paikkapulan takia. Valtonen sanoo, että uhka jatkuu.

– Tämä on se surullinen hinta tästä. Muut joutuvat silloin sijaiskärsijöiksi, kun koronapotilaiden määrä kasvaa.

Raumalla kahdeksan uutta tartuntaa

THL:n mukaan koko Suomessa oli perjantaina sairaalahoidossa yhteensä 336 koroonavirustautipotilasta. Heistä 44 oli tehohoidossa. 

Kokonaismäärä on suurempi kuin kertaakaan tämän vuoden aikana.

Uusia koronakuolemia ei ole raportoitu torstaina eikä perjantaina. Koko epidemian aikana Suomessa on kirjattu koronavirusinfektioon kuolleita  1 309.

Raumalle kirjattiin perjantaina kahdeksan uutta koronatartuntaa, Laitilaan yksi ja Uuteenkaupunkiin peräti 20. 

Muokattu klo 11.51: Lisätty tiedot koko maan hoitotilanteesta sekä Rauman seudun tartunnoista
Muokattu klo 13.46: Korjattu oikea lukema kuolleisuuteen. 11% vastaa pyöristettynä joka yhdeksättä, ei joka kymmenettä potilasta.

Lisää aiheesta

Satakunta ei vieläkään ole päässyt 80 prosentin rokotekattavuuteen – katso tuoreimmat luvut Rauman seudulta