Tylsistynyttä kännykän tuijottelua vai oma liikuntahetki? Näin voit käyttää lapsen harrastusajan hyödyksi

Monet vanhemmat kuskaavat lapsia harrastuksiin jopa monena päivänä viikossa. Kun kotiin ei kannata välissä ajella, miten luppoajan käyttäisi?

Omaa aikaa ei pidä tuhlata ainakaan kännykkää näppäillen ja autossa istuen, vaikka joskus siihenkin on tarvetta.

Kyselimme urheiluseuroilta vinkkejä ja listasimme vanhemmilta kokemuksia siitä, miten lapsen harrastusajan voisi parhaiten hyödyntää. Vastaajina olivat urheiluseurojen toimijat ja vanhemmat.

1. Liikunta

Monet vanhemmista menevät kävelylle tai tekevät oman juoksulenkin sillä aikaa, kun lapsi on harrastamassa. Lenkkeily on lapsen kuskille helpoin tapa harrastaa liikuntaa, sillä sen voi toteuttaa lähes missä tahansa. Talvella myös hiihtäminen on vaihtoehtona, jos ladut sijaitsevat sopivasti harrastuspaikan läheisyydessä.

Urheiluseurat ovat järjestäneet vanhemmille mahdollisuuden harrastaa myös itse. Esimerkiksi joillakin voimisteluseuroilla on lasten tunnin aikana tarjolla samaan aikaan viereisessä salissa ohjattu aikuisten tunti. Myös kuntosalilla käynti on suosittua silloin, kun samassa rakennuksessa tai lähellä sijaitsee kuntosali.

2. Kaupassa käynti

Lapsen harrastusaika on juuri sopivan pituinen sille, että käy hakemassa viikon ruokaostokset treenipaikkaa lähinnä sijaitsevasta marketista. Myös muiden asioiden hoitaminen, kuten varusteiden hankinta tai syntymäpäivälahjojen etsiminen on kätevää sillä aikaa, kun lapsi on harrastamassa varsinkin jos perhe asuu kaukana keskustasta ja harrastuspaikka on lähellä keskustaa tai muuta kauppakeskusta.

3. Koiran ulkoiluttaminen

Koiranomistajat yhdistävät oman liikunnan ja koiran ulkoiluttamisen siten, että koira otetaan autoon kyytiin ja se pääsee sillä aikaa pitkälle lenkille lähimaastoon, kun lapsi on treeneissä. Koira tuo myös turvaa, jos lenkkeilee metsässä hämärään aikaan.

4. Ystävien tapaaminen, tutustuminen

Joillakin lasten äideillä on oma säännöllinen rupattelulenkki lapsen harrastuksen aikana, mikä koetaan antoisaksi.

Etenkin joukkuelajeissa vanhemmat tykkäävät kannustaa koko joukkuetta kentän laidalla, mikä osaltaan luo yhteisöllisyyttä ja tutustumista vanhempien kesken.

Varsinkin kilpailutasolla harjoittelevien tai joukkuelajeissa treenaavien lasten vanhemmat näkevät toisiaan paljon kisamatkoilla. Nämä vanhemmat ovat korvaamattomia seuroille, koska heitä tarvitaan vapaaehtoisiksi toiminnassa. Ja mikä onkaan sen parempi tapa viettää vapaa-aikansa, kuin toimia oman ja muiden lasten urheiluharrastuksen hyväksi.

5. Äänikirjojen tai podcastien kuuntelu

Lenkkeilyn tai läheisessä kahvilassa istuskelun voi yhdistää äänikirjojen kuunteluun. Jotkut tekevät kahvilassa tai harrastuspaikan tiloissa etätöitä tai lukevat sähköposteja sillä aikaa, kun lapsi harrastaa. Tämä edellyttää rauhallista tilaa, jossa voi istua pöydän ääressä, ja myös vastamelukuulokkeet voivat olla tarpeen.

6. Laatuaika sisaruksen kanssa

Jos perheessä on useampi lapsi, yhdelle lapselle kannattaa tarjota kerrankin vanhemman varaukseton huomio sillä aikaa, kun toinen lapsi on pois kuvioista harrastuksensa parissa. Sisarus voi hypätä auton kyytiin mukaan, ja vanhempi voi mennä sisaruksen kanssa vaikka potkimaan palloa tai tekemään jotakin muuta mieluista kahdestaan, ilman kännyköitä.

Lisähuomio: Jos oma vapaa-aika tuntuu pelkkänä autokuskina olemiselta, kannattaa sopia muiden vanhempien kanssa esimerkiksi vuoroviikoin tapahtuvista kuljetuksista tai pyytää läheisiltä apua kuskaamiseen. Isommat lapset voi velvoittaa käyttämään julkisia liikennevälineitä.

Lopulta kaikki se aika, jonka käyttää lapselle mielekkään harrastuksen tukemiseen on arvokasta. Lapset muistelevat aikuisena kiitollisena sitä, että vanhemmat olivat harrastuksissa mukana.

Teksti: Riitta Saarni Kuva: Jaakko Viljanen

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut