Tyly ennuste tiskiin: Satakunnassa väki vähenee eniten - kasvu keskittyy kolmeen maakuntaan

MDI:n asiantuntija Timo Aro. Kuva: Janne Rantanen

Aluekehittämisen konsulttiyhtiö MDI laati väestöennusteen Suomen maakunnille ja 23 keskuskaupungille. Yleiskuva on synkkä: kasvu keskittyy koko maassa suurten kaupunkien työssäkäyntialueille - erityisesti Helsingin, Tampereen ja Turun ympärille.

Joka toisessa maakunnassa on kuitenkin kasvava keskus. MDI:n ennusteen mukaan 23 keskuskaupungista kasvaa 12 ja 11 supistuu vuoteen 2040 mennessä.

Timo Aron ja kumppanien ennuste Satakunnalle on tyly. Jo käynnissä oleva asukasluvun väheneminen jatkuu. Vuoteen 2040 mennessä väestö vähenee maakunnassa yli 30 000:lla - eniten kaikista maakunnista.

Suurimpia selittäjiä ovat ikärakenne, alhainen syntyvyys ja muuttotappio.

Aro toistaa tässäkin lehdessä esittämän arvionsa: väestön keskittyminen tapahtuu monella tasolla samaan aikaan. Maakuntien reunoilta siirrytään kohti keskuskaupunkeja, ja vieläpä niiden keskustoja.

Muuttoliikkeen tutkija kuitenkin huomauttaa, että monella kaupungilla on potentiaalia ennustetta parempaan kasvuun. Muuttovirtojen suuntaan voivat vaikuttaa muun muassa asumiskustannukset, asuinympäristöön liittyvät pehmeät veto- ja pitovoimatekijät sekä liikenneyhteydet.

Lisää aiheesta

Vain kolme seutua kasvaa Suomessa

"Lisää kaupunkia kaupunkiin" – Aluetutkija Timo Aro pitää suurhankkeita äärettömän tärkeinä Rauman kaltaiselle kakkoskaupungille

Suomi pakkautuu kasvukeskuksiin