Työ vei opettajan terveyden

Vaikka Uotilan koulun oppilaat eivät ole ehtineet opiskella kuin muutaman viikon ajan vanhan lyseon tiloissa, ongelmia on alkanut ilmaantua.
Opettajanhuoneesta kommentteja ongelmista on turha udella.
Opettajia on kielletty puhumasta rakennuksen ongelmista julkisesti, mutta ilmapiiristä voi aistia sen, että kyseessä on vakava tilanne joka huolestuttaa kaikkia.
Muuton syynä olivat Uotilan koulusta löytyneet mikrobit. Nyt pelätään, että entisen lyseon rakennuskin aiheuttaisi terveysoireita.
 

Oppilailla ja opettajilla rajuja oireita


Kahdeksatta vuotta Uotilan koulussa luokanopettajana toimiva Mikko Levänen on ollut viimeiset kaksi viikkoa sairauslomalla. Hän oireilee niin voimakkaasti vanhassa lyseossa, että lääkäri on kehottanut häntä pysymään poissa rakennuksesta.
Leväsen saamat oireet kuulostavat rajuilta. Hellittämätöntä kurkkukipua, poskipäiden kirvelyä, voimakasta huimausta, heikotusta, hikoilua. Myös tasapaino-ongelmia alkoi ilmetä viimeisen kolmen viikon aikana.
– Motoriikka hävisi. Jo pelkkä suoraan kävely työpäivän jälkeen tuotti vaikeuksia, tuli sivuaskelia ja horjahteluja. Käsistä lähti tunto ja puristusvoima. Niveliä alkoi särkeä. Outoa hermostollista kihelmöintiä, Levänen listaa.
Vakavimpia oireita Leväsen mukaan ovat olleet lyhytaikaisen muistin pätkiminen ja ajatuskatkokset.
– Nämä oireet oppilaatkin huomasivat  ja ihmettelivät. Koko syksyn ajan olen ollut niin väsynyt, etten ole jaksanut harrastaakaan mitään työpäivän jälkeen.
Levänen kertoo, että myös osa hänen opettamistaan kuudesluokkalaisista on oireillut rajusti lyseon koulurakennuksessa. Osalla oppilaista on migreeniä, flunssaa ja päänsärkyä. Levottomuutta ja väsymystä.
– Monesti on lähdetty ulos pitämään oppituntia, kun sisällä ei ole pystynyt olemaan.
 

Oireet katosivat kesälomalla


Leväsellä oli entiseen lyseoon tullessaan tuliaisina sairausongelmat Uotilan koulusta.
Uotilassa hän sairasteli useamman vuoden ajan ja pahimpina aikoina hänellä oli kerran kuussa yksi pidempi sairausloma. Osa hänen luokkansa lapsista sai oireita ja Levänen kirjasi niitä terveydenhoitajalle ja työterveyshuoltoon. Hän informoi myös rehtoria oireista ja kertoi aavistelevansa rakennuksen kosteusvaurioiden aiheuttavan niitä.
– Lapsilla oli migreenikohtauksia, heillä oli kurkkukipua ja joiltain valui verta nenästä. Muutamalle tuli astma-oireita. Osa kärsi iho-oireista ja silmätulehduksista.
Työterveyshuollossa oireisiin on suhtauduttu vuosia vaihtelevasti. Leväsen mukaan viime lukukaudesta alkaen oireet on kuitenkin otettu vakavasti.
Leväsen juuri remontoitu luokkahuone laitettiin käyttökieltoon. Viime talvena moni muukin aiemmin oireeton Uotilan koulun opettaja alkoi oireilla.
– Tutkimusten perusteella koulusta löydettiin monituhatkertaisia määriä mikrobeja sallittuihin arvoihin nähden. Koulun sisäilma todettiin kuitenkin puhtaaksi ja siihen vedoten me jouduimme sinnittelemään koko talven Uotilassa.
Leväsen mukaan vanhempien aktiivisuuden vuoksi Uotilan koululaiset pääsivät pois terveydelle haitallisesta ympäristöstä.
Kesälomalla Leväsen oireet katosivat ja hän toivoi tilanteen parantuneen.
Mutta elokuussa oja vaihtui allikkoon koulurakennuksen vaihduttua.
 

Miksi homekoiraa ei käytetä?


Lyseon koulurakennuksen ongelmista on puhuttu jo vuosien ajan. Sisäilmaongelmien on sanottu johtuvan muun muassa siitä, että luokissa on ollut liikaa oppilaita.
Osa Uotilan koulun opettajista ja vanhemmista vastusti kiivaasti ex-lyseoon siirtymistä, sillä heidän mielestään rakennusta ei ole tutkimuksin osoitettu kelvolliseksi jo altistuneelle Uotilan väelle. Keväällä kaikkein pahiten oireista kärsinyt henkilökunta teki noin tunnin mittaisen tutustumiskäynnin lyseon tiloihin.
– Kaikki kierroksella olleet opettajat saivat jonkinlaisia oireita, Mikko Levänen kertoo.
Vanhempien vaatimuksesta kaupunki teetti kesällä tutkimuksen entisen lyseon tiloista turkulaisella Raksystems Anticimex -yhtiöllä. Tutkimuksen suoritti Mika Salminen.
Salminen otti näytteet kolmesta eri kohteesta koulussa. Liikuntasalin mineraalivillasta sekä teknisen työn konesalin katosta löytyi sieni- ja bakteerikasvustoa. Kaupunki ryhtyi korjaustoimiin.
– Rakennetutkimuksia itse luokkatiloihin ei tehty, vaikka niin meille luvattiin. Luvattiin, että tutkitaan kattavasti seinärakenteet, eristeet ja seinämateriaalit, mutta sitä ei koettu tarpeelliseksi. Kenties raha on ollut ratkaiseva tekijä, tai sitten on pelätty mitä tarkempi tutkiminen paljastaisi, Levänen ihmettelee.
Kuntotarkastaja Mika Salminen kertoo, että rakenteita ei lähdetty avaamaan, sillä suuressa koulussa se olisi ollut sama kuin olisi yrittänyt etsiä neulaa heinäsuovasta. Salminen kävi pinnat läpi kosteusmittarilla ja ilmanvaihdon asiantuntija teki omat tutkimuksensa.
– Olemme jatkamassa tutkimuksia lyseossa ensi viikolla. Keskustelemme opettajien kanssa siitä, missä tiloissa ongelmia on ilmennyt.
Vanhempainyhdistys ehdotti aikaisemmin homekoiran käyttöä ja suostui jopa itse maksamaan siitä koituneet kulut.
– Siihen ei jostain syystä suostuttu.
Mikko Levänen ei tiedä, miten ja missä hän voi jatkaa työtään.
Leväsen sairausloman tuuraajaksi tullut opettaja ei voinut työskennellä talossa kuin yhden päivän. Hänen kasvonsa alkoivat punertaa ja turvota, ääni mennä ja hän joutui jättämään työn. Myös hän kertoi olleensa aikaisemmin altistunut homeelle.
– Suurin epäkohta on mielestäni se, että henkilökunnan ja lasten oireita vähätellään.