Työantaja: Kohtuuttomia vaatimuksia

Työnantajia edustava Viestinnän Keskusliitto pitää Journalistiliiton vaatimuksia lehdistön taloudelliseen tilanteeseen nähden ylimitoitettuina.

- Alalla ei ole tällä hetkellä varaa yleisiin palkankorotuksiin. Tästä huolimatta VKL on esittänyt, työrauhan säilyttämiseksi, maltillisia korotuksia, VKL:n työmarkkinajohtaja Johanna Varis sanoo.

Journalistiliitto väittää alalla viime vuoden aikana tapahtuneiden yt-neuvotteluiden ja henkilöstön irtisanomisten osoittavan tuottavuuden nousua, josta toimittajien on saatava oma siivunsa.

- Kyse ei ole tuottavuuden noususta vaan kipeistä kululeikkauksista lehtikustannusalan sopeuttamiseksi digitaalisen murroksen aiheuttamiin markkinamuutoksiin. Lehtikustannusalan edessä on muutama erittäin vaikea vuosi. Digitaalisen median tuotot kasvavat, mutta eivät ole euromääräisesti samassa mittaluokassa painettujen lehtien menetysten kanssa, Varis selventää.

VKL on esittänyt muutoksia myös vuosiloman ansaintaa koskeviin määräyksiin. Nykyisin toimittaja ansaitsee vuosilomaa niin sanotun alalla olon perusteella. Kymmenen työvuoden jälkeen toimittaja nauttii seitsemästä vuosittaisesta lomaviikosta uransa loppuun asti, kulloisenkin työsuhteen pituudesta riippumatta. 

- Vuosilomaa tulisi ansaita työsuhteen pituuden perusteella, samoin perustein kuin muutkin alan henkilöstöryhmät ansaitsevat. Toimittajille jäisi muutoksen jälkeenkin merkittävästi muita toimialoja pidemmät lomat, Varis sanoo.

VKL on ollut valmis kompensoimaan menetyksen niille toimittajille, jotka muutoksessa menettävät, mutta SJL on kieltäytynyt asiassa minkäänlaisista neuvotteluista.