Työelämän pelisäännöt hukassa nuorilta

Nuoret eivät tunne työelämän pelisääntöjä kovin hyvin, harmittelee SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteisen Kesäduunari-infon päivystäjä Rina Knape.

Kesäduunari-infoon tuli tänä vuonna eniten kysymyksiä kaupan alan, matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden sekä kiinteistöpalvelualan ja kuntien kesätyöntekijöiltä. Kuva: LS-arkisto

Nuorille on esimerkiksi usein epäselvää, mikä on työehtosopimus ja mistä oman alan sopimus löytyy. Monia Kesäduunari-infoon soittaneita työntekijöitä mietityttää, kuuluuko jokin asia tietyn alan työehtosopimuksen tai vaihtoehtoisesti lain perusteella työntekijöille.

– Työehtosopimukseen liittyviä asioita voitaisiin käydä nuorten kanssa enemmän läpi koulujen oppitunneilla, sillä monet asiat on helppo tarkistaa itse suoraan työehtosopimuksesta.

Neuvontapuhelimeen soittaneita kesätyöntekijöitä askarruttivat myös muut työelämän perusasiat, kuten työaika, työsopimus ja työsuhteen päättäminen. He hakivat usein neuvoja tilanteisiin, joissa työnantaja perui jatkuvasti työvuoroja huonoihin säihin vedoten.

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteiseen Kesäduunari-infoon tuli tänä vuonna eniten kysymyksiä kaupan alan, matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden sekä kiinteistöpalvelualan ja kuntien kesätyöntekijöiltä.

Kesäduunari-infon puheluiden määrät ovat kasvaneet vuosittain, mutta tänä kesänä yhteydenottoja tuli selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Yhteydenottoja tuli yhteensä reilu kolmesataa.

– Syitä puheluiden vähenemiselle voi vain arvailla. Ehkä kesätyöpaikkoja oli tänä kesänä vähemmän, tai huonossa taloustilanteessa nuoret ovat onnellisia siitä, että ovat saaneet työpaikan, eivätkä uskalla perätä oikeuksiaan.