Työikäinen hemmottelee nukkumalla myös muistiaan

Unesta ei kannattaisi karsia, koska se kostautuu. Työikäisten olisi myös hyvä tehdä työajan ulkopuolella jotain tyystin erilaista kuin töissä, koska samanlainen rasitus ei auta muistia, sanoo asiantuntija Marjut Karlsson Muistiliitosta. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Työikäisten muistiongelmat ovat yleisiä, kun taas muistisairaita meistä on Suomessa arviolta 7 000–10 000.

– On arvioitu, että 400 000 työikäistä kokee, että muistiongelmia on silloin tällöin, sanoo asiantuntija Marjut Karlsson Muistiliitosta.

Jos arki muuttuu muistipulmien vuoksi, ei kannata yrittää sinnitellä mitään muuttamatta yksin vaan kertoa asiasta työterveyshuollossa tai työpaikalla.

Tärkeintä muistille ja samalla aivoille olisi riittävä lepo. Myös liikunta ja terveellinen ravinto ovat tutkitusti kannatettavia valintoja.

Ihminen ei pysty keskittymään, jos kapasiteetti ylittyy.

– Usein aivot ovat ylikuormittuneet, kun niille ei anneta lepoa. Työmuistiin mahtuu vain viisi asiaa kerrallaan, Karlsson korostaa.

Toisaalta hän harmittelee, että vieläkään usein ei tunnisteta, että lievästi muistisairas voisi jatkaa työelämässä. Asioihin myös pitäisi työpaikoilla puuttua ennen kuin pulma pitkittyessään pahenee.

LUE LISÄÄ KELLO 23.00 ILMESTYVÄSTÄ NÄKÖISLEHDESTÄ

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.