Työryhmä: Satakunnassa ollaan jälleen koronan kiihtymisvaiheessa, Raumalla jopa leviämisvaihe lähellä

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä totesi tilanteen torstaina.

Satakunnan koronatilanne on siirtynyt takaisin kiihtymisvaiheeseen, toteaa Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä. Työryhmän mukaan Raumalla riski leviämisvaiheeseen siirtymisestä on "melko suuri".

Koronaviruksen ilmaantuvuus on noussut selvästi Satakunnassa kuluvan viikon aikana. Työryhmän tilastojen mukaan koronan ilmantuvuus oli torstaina maakunnassa on 28,7 / 100 000 asukasta / 14 vrk.

Raumalla ilmaantuvuusluku on jopa 112 / 100 000 asukasta kahden viikon sisällä, sillä tapauksia on ilmennyt 44.

Satakunnassa on toistaiseksi todettu neljä muuntuneen koronaviruksen aiheuttama tapausta, joihin ei ole liittynyt leviämistä. Useita näytteitä on tutkittavina.

Suosituksiin ei suuria muutoksia

Tartuntautien työryhmä ei aseta koronasuosituksiin ja -toimenpiteisiin suuria muutoksia, koska Satakunnassa on sen mukaan toimittu proaktiivisesti koronaviruksen torjunnassa. Muutamia pieniä muutoksia ja täsmennyksiä kuitenkin tulee:

  • Kiihtymisvaiheen maskisuositus laajennetaan koskemaan kaikkia 6.- ja 5.-luokkalaisia niissä kouluissa, joissa yhdistelmäluokassa 5.-6.-luokkalaiset ovat samassa tilassa. Suositus on voimassa 28.2.2021 asti.

  • Raumalla ehdotetaan suositeltavaksi toisen asteen opetuksen siirtymistä hybridimalliin siltä osin kuin tämä ei ole jo käytössä. Muissa kunnissa toinen aste jaktaa lähiopetuksessa, ja perusopetus jatkaa lähiopetuksessa kaikissa kunnissa. Suositus on voimassa 28.2.2021 asti.

  • Yksityistilaisuuksien 10 hengen osallistumisrajan suositusta jatketaan 28.2.2021 asti.

  • Harrastustoiminnan rajoituksia jatketaan 28.2.2021 asti. Alle 20-vuotiaat voivat harjoitella seuraavin rajoituksin:  Sisäliikuntatiloissa toteutettava alle 20-vuotiaiden kilpailu-, ottelu-, tai sarjatoiminta pidetään edelleen keskeytettynä. Harjoittelun alle 20-vuotiaiden toimintaan varatuilla vuoroilla tulee toteutua turvavälein ja ilman lähikontaktia. Tämä tarkoittaa mm. peliharjoittelussa, voimistelussa, kamppailulajiharjoittelussa pidättäytymistä lähikontaktityyppisestä harjoittelusta. Ulko-olosuhteita voi hyödyntää harjoittelussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta hygieniasuosituksista ja turvaväleistä tulee voida noudattaa. Vanhempien tulee käyttää maskia lapsia noutaessaan, kontakteja välttäen. Urheilutapahtumia ja -kilpailuja ei tule järjestää. Suositus koskee kaikenikäisten yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa.

  • Etätyötä suositellaan Satakunnassa sovellettavaksi valtioneuvoston ohjeiston mukaisesti aina kun se on mahdollista.

  • STM suosittelee harkitsemaan julkisten tilojen sulkemista jo kiihtymisvaiheessa. Julkisten tilojen sulkemisen osalta työryhmä suosittelee, että lasten- ja nuorten harrastuspaikat pysyvät auki ja kirjastojen lainaustoiminta järjestetään. Julkiset muut tilat voidaan tarvittaessa sulkea harkinnan mukaan kiihtymisalueilla kuntakohtaisesti. ATTR suosittelee, että erityisesti Raumalla, jossa leviämisvaiheen riski on huomattava, rajataan julkisten tilojen kävijämäärä puoleen, hygieniasuosituksia korostaen ja turvavälejä noudattaen, tai vaihtoehtoisesti suljetaan tila. Suositellaan, että toimenpiteet ulotetaan myös ostoskeskuksien yleisiin tiloihin. Muissa Satakunnan kunnissa suositellaan henkilömäärän rajausta puoleen julkisissa tiloissa hygieniasuosituksia ja turvavälejä noudattaen.

Tartuntatautirekisterin mukaan tapauksia on nyt todettu 468. Infektioyksikön oman tilaston mukaan tapauksia on Satakunnassa kaikkiaan 494.

– Ero johtuu lähinnä siitä, että ulkomaalaisten henkilöiden lentokentällä otetut näytteet tilastoituvat sille paikkakunnalle, missä näyte on tutkittu, kertoo infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä tiedotteessa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut