Työttömien määrä kasvoi loppuvuonna Lounais-Suomessa

Työnhakijoiden määrä kasvaa normaalivuonna selvästi joulukuussa.
Työnhakijoiden määrä kasvaa normaalivuonna selvästi joulukuussa. Kuva: arkisto/Juha Sinisalo

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi Lounais-Suomessa viime vuoden lopulla sekä edellisestä vuodesta että edellisestä kuukaudesta.

Satakunnassa määrä oli joulukuun lopussa 9 610, mikä on 1 230 henkeä enemmän kuin marraskuussa. Vuoden 2021 joulukuusta kasvua tuli puoli prosenttia.

Varsinais-Suomessa työttömiä työnhakijoite oli 21 500 eli 1 900 enemmän kuin marraskuussa. Edelliseen vuoteen verrattuna työttömien määrä kuitenkin laski noin neljällä prosentilla.

Molemmissa maakunnissa työttömien osuus työvoimasta oli vuoden lopussa noin kymmenen prosenttia.

Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta. Asiasta kertovat ely-keskukset huomauttavat, että työttömien määrä kasvaa normaalisti joulukuussa ja laskee jälleen tammikuussa.

Eteläpuolella pienemmät luvut

Erot maakuntien sisällä ovat melko suuria.

Esimerkiksi Vakka-Suomessa työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna peräti 13 prosentilla, kun koko Varsinais-Suomessa osuus siis laski.

Satakunnan eteläosassa eli Porin eteläpuolella työttömien osuus työvoimasta oli kaikissa kunnissa alle kymmenen prosenttia eli maakunnan keskiarvoa alhaisempi. Eteläpuoliskon kunnista korkein työttömyysaste oli Raumalla, jossa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 9,1 prosenttia.

Satakunnan ely-keskuksen mukaan työttömyyden kasvu maakunnassa johtuu etenkin ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden kasvaneesta määrästä sekä lomautuksista.

Tilastoihin voi tutustua työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelussa.