U:gin historian suurin investointi rakentuu aikataulussa

Monitoimijatalo Wintterin peruskivi muurattiin opetusministeri Li Anderssonin johdolla.

Monitoimijatalo Wintterin on tarkoitus valmistua vuonna 2025. Parhaillaan alueella tehdään monitoimihallin ja uimahallin perustustöitä.

Uudenkaupungin kaupungin historian suurimman investoinnin, monitoimijatalo Wintterin, peruskivi muurattiin maanantaina. Oppimaan, uimaan ja palloilemaan kaupunkilaiset pääsevät arviolta tammikuussa 2025. Työt ovat edenneet aikataulussa.

Uusi monitoimijatalo sijoittuu vuonna 1957 valmistuneen Viikaisten koulurakennuksen paikalle. Vanhan koulurakennuksen purkutyöt käynnistyivät tammikuussa. Nyt kesäkuun alussa rakennetaan jo uuden rakennuksen pohjatöitä.

– Ison koulurakennuksen purkutyöt sujuivat mallikkaasti. Kaikkiaan tältä tontilta vietiin pois noin 800 kuorma-autollista purkujätettä, toteaa SRV Rakennus Oy:n projektipäällikkö Eerik Laivo.

Kaikkiaan Viikaisten koulun ja Pohitullin ruokalan purkutöistä syntyi purkujätettä reilu 14 000 tonnia. Purkujätteen hyötykäyttöaste oli noin 98,7 prosenttia.

Kaksi liikuntahallia

Tontin louhintatyöt on saatu pääosin valmiiksi, ja parhaillaan työmaalla on käynnissä monitoimihallin ja uimahallin perustustyöt. Kesän aikana rakennetaan väestönsuojat ja tehdään paikallavalutöitä. Alkusyksystä käynnistyy puolestaan rakennuksen betonielementtiasennus.

– Työmaalla työskentelee noin 30–35 työntekijää. Suurimmillaan työntekijämäärä tulee olemaan sadan kieppeillä, laskee Laivo.

Wintterissä tulee sen valmistuttua toimimaan peruskoulu, lukio, päiväkoti, liikuntahalli, uimahalli, kansalaisopisto ja musiikkiopisto.

– Liikunta- ja urheilupalvelut ovat isossa roolissa. Erilaiset liikuntatilat ovat lähes puolet koko hankkeesta niin tilallisesti kuin kustannustenkin osalta.

Monitoimijatalon yhteyteen jätetään edelleen myös vanha Pohitullin palloiluhalli. Halliin asennetaan synteettinen lattia, monitoimijatalon liikuntahallin lattia tulee olemaan parkettia.

– Tällä mahdollistamme sen, että halleissa pystyvät pelaamaan ja harjoittelemaan mahdollisimman monien eri lajien edustajat.

Käyttäjien toiveet kuultu

Wintteri palvelee valmistuttuaan jopa 1 700 päivittäistä kävijää. Hankkeen suunnittelussa on kuultu laajasti tulevien käyttäjien toiveita.

– Keskusteluihin ja suunnitteluun ovat osallistuneet päälliköiden ja johtajien lisäksi myös oikeat tilojen käyttäjät. Juuri heidän tietonsa ja kokemuksensa ovat olleet erittäin tärkeitä, toteaa Uudenkaupungin kaupungin projektipäällikkö Marko Kivistö.

Kivistön mukaan keskustelut käyttäjien kanssa ovat sujuneet hyvässä ja rakentavassa hengessä. Osallistujat ovat olleet innostuneita päästessään mukaan vaikuttamaan uuden rakennuksen toimintoihin.

Suunnitteluvaiheessa on kuultu myös pedagogisia asiantuntijoita. Nykykouluihin on tehty paljon avointa tilaa, joka on herättänyt mielipiteitä laidasta laitaan.

– Wintteri on ns. hybridimalli. Siellä on avointa tilaa, mutta myös tiloja, jotka voidaan sulkea, toteaa hankkeen pääsuunnittelija, arkkitehti Airi Vesala.

– Täällä on haluttu turvata rauhallinen opiskelu.

Moniammatillista yhteistyötä

Uudenkaupungin kaupungin mukaan Wintterin tuleva palvelutarjonta on jopa Suomen monipuolisen ja sinne sijoittuu poikkeuksellisen moniammatillinen yhteisö. Tämä asia kiinnitti myös peruskivenmuuraukseen valtiovallan tervehdyksen tuoneen opetusministeri Li Anderssonin huomion.

– Koulutuksen tasa-arvoa vahvistaneen Oikeus oppia -ohjelman myötä olemme havainneet, että lasten ja nuorten toiveissa toistuu tarve aikuisten turvalliselle ja kiireettömälle läsnäololle. Wintterin kaltainen monitoimijatalo luo erinomaiset edellytykset laaja-alaiselle moniammatilliselle yhteistyölle, totesi Andersson.

Anderssonin mukaan kyse ei ole vain neliöistä, vaan siitä, miten niitä osataan ja halutaan käyttää.

Monitoimijatalo Wintteri toteutuu elinkaarimallilla, jossa rakentaja SRV on sitoutunut rakentamisen lisäksi huolehtimaan ja ylläpitämään rakennusta valmistumista seuraavat 20–25 vuotta. Hankkeen urakkasopimuksen arvo on reilut 62 miljoonaa euroa. Elinkaaripalvelujen kustannukset 28,2 miljoonaa jakautuu 20 vuoden ajalle.

Monitoimijatalo Wintteri

Uusikaupunkilaisten yhteinen tila, joka vastaa Raumalle rakennettavaa Karin kampusta.

Saman katon alta löytyy jatkossa perusopetus, lukio, varhaiskasvatus, kansalaisopisto, musiikkiopisto, liikuntatilat ja uimahalli.

Rakennuksen pinta-ala on 22 600 brm2. Oppimisen ja kasvun tilat ovat 13 000 brm2 ja liikuntatilojen 9 000 brm2.

Urakkasopimuksen kustannusarvio on reilut 62 miljoonaa euroa.

Rakennus otetaan käyttöön vuonna 2025.

Rakennuksen nimi juontaa juurensa Uudessakaupungissa Isovihan ja venäläisten miehityshallinnon aikana toimineeseen koulumestari ja pedagogi Johannes Winteriin. Nimi löytyi kaupunkilaisilta saatujen ehdotusten joukosta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut