U:ki odottaa yhä oikeuden päätöstä sihy-keskuksesta - "Valtionavustus voi vaarantua"

Uudenkaupungin tavoitteena on ollut päästä rakentamaan sivistys- ja hyvinvointikeskusta jo ensi kesänä. Se ei onnistu, mikäli asia etenee vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kyse on kaupungin kokoon nähden suurhankkeesta.

| Päivitetty

Uusikaupunki toivoo yhä pääsevänsä toteuttamaan suurhankettaan vielä tänä vuonna. Toiveen toteutuminen on kuitenkin oikeuden käsissä.

Sivistys- ja hyvinvointikeskusta (sihy) koskevasta asemakaavamuutoksesta jätettiin viime kesänä seitsemän valitusta, jotka ovat edelleen Turun hallinto-oikeuden käsittelyssä.

– Odotamme hallinto-oikeuden ratkaisua pikapuoliin, sanoo U:gin sivistyspalvelujen erityisasiantuntija Inkeri Parviainen.

Valtionavustus voi olla vaarassa

Keskeiselle Viikaisten- ja Pohitullinmäelle suunnitellun keskuksen tieltä on tarkoitus purkaa 1950-1980 -lukuista rakennuskantaa. Kaavavalitukset liittyvätkin juuri kaupunkikuvaan sekä rakennus- ja kulttuuriperintöön.

Kaupungin tavoitteena on ollut päästä rakentamaan jo ensi kesänä. Se ei onnistu, mikäli asia etenee vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Parviaisen mukaan samalla vaarantuisi U:gin mahdollisuus saada tämänvuotista liikuntapaikkarakentamisen valtionavustusta. Opetus- ja kulttuuriministeriö tekee asiasta päätöksen huhtikuussa.

Kyse olisi arviolta jopa 1,2 miljoonasta eurosta.

– Näillä näkymin avustus olisi meille varsin todennäköinen, Parviainen arvioi..

Poikkeuksellisen paljon samassa paketissa

Sihy-keskuksen rakennussuunnittelua kaavavalitukset eivät ole jarruttaneet. Menossa on monimuotoisen rakennuksen tilajaottelu, ja keväällä on tarkoitus ryhtyä piirtämään tarkemmin sisätiloja sekä niiden varustelua.

Kirjava käyttäjäjoukko ulottuu varhaiskasvatuksesta kulttuurin kautta urheiluun, minkä vuoksi keskuksen fyysisten tilojen kantava ajatus on monipuolisuus ja muuntautuminen. Samat tilat ovat päivisin esimerkiksi peruskoulun ja iltaisin vaikkapa kansalaisopiston käytössä.

Kaupungin mukaan koko maasta ei löydy monitoimikeskusta, jossa olisi yhtä runsaasti erilaista toimintaa.

– Sihy-tilojen yhteiskäyttöisyys on suunniteltu myös päivittäisen kouluajan jälkeen harvinaisen mittavaksi, Parviainen sanoo.

Käyttäjien näkemykset ohjaavat suunnittelua

Mahdollisuuksien lisäksi monimpuolisuus tuo väistämättä haasteita. Koska palapelin palat pitää sovittaa yhteen, on keskuksen tulevien käyttäjien kanssa pidetty kaupungin mukaan ainakin sata palaveria jo ennen varsinaista suunnittelua.

– Käyttäjät ovat olleet hyvin aktiivisia myös tässä nykyisessä tärkeässä vaiheessa, kun sihy-luonnoksista ollaan työstämässä rakennussuunnitelmia, Parviainen iloitsee.

– Keskustelut ovat toteutuneet joka suuntaan hyvin rakentavassa hengessä.

Palautteen perusteella toiveet ja tarpeet on otettu myös huomioon.

Omien alojensa ammattilaiset ratkovat tilojen toimivuutta vaikkapa opetuksen kannalta, ja liikuntatilojen erityistarpeisiin on saatu arvokasta apua lajiseuroilta. Huoliakin on kuultu.

– Esimerkiksi perusopetuksen puolelta on oltu hiukan huolissaan tilojen riittävyydestä, Parviainen kertoo.

– Myös akustisilta ratkaisuilta käyttäjät odottavat paljon.

Jättihankkeesta tehdään elinkaarisopimus

Parviaisen mukaan U:gissa on peruskorjattu tai rakennettu uusia koulurakennuksia viimeksi 1980-luvulla. Kun tarvetta on myös esimerkiksi uudelle uimahallille, on sihy-keskus nähty kaupungissa myös taloudellisesti järkeväksi ratkaisuksi.

Kaupungin kokoon nähden kyse on kuitenkin erittäin suuresta projektista. Noin 60 miljoonan euron rakennushankkeesta tehdään elinkaarisopimus ja ylläpidosta lähes 30 miljoonan euron palvelusopimus kahdeksi vuosikymmeneksi.

Kaupunginjohtaja Atso Vainio myöntää, että keskus laittaa kaupungin talouden koville. Hän katsoo kuitenkin, että ratkaisuja asukkaiden hyvintointiin ja kaupungin houkuttelevuuteen on tehtävä.

– Sivistys- ja hyvinvointikeskuksen rakentaminen on ehdottomasti rohkea, muttei uhkarohkea päätös. Se vahvistaa elinvoimaamme ja koko seutukuntaa tulevina vuosikymmeninä, Vainio vakuuttaa kaupungin verkkosivuilla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut