Uimaan käskeneelle kapteenille tuomio käräjillä: naisvarusmiehen mukaan päälliköllä oli "asemaansa nähden pelottavan paljon valtaa"

Naisvarusmiesten mukaan tunnelma yksikössä muuttui, kun mies tuli sen johtoon.

| Päivitetty

Porin prikaatissa komppanian päällikkönä toiminut mies todettiin Satakunnan käräjäoikeudessa syylliseksi kahteen eri palvelusrikokseen.Rikokset tapahtuivat Niinisalossa syksyllä 2019. Kerroimme asiasta jo syytevaiheessa aiemmin maaliskuussa:

Syyte: Komppanian päällikkö käski naissotilaita riisuutumaan alusvaatteisilleen ja tulemaan perässään uimaan

Yllättävä uinti, ei aikaa aamutoimille

Teoissa kyse oli syyttäjän mukaan siitä, että kyseinen kapteeni käski aamulenkin aikana varusmiehiä yllättäen riisuutumaan alusvaatteisilleen ja menemään uimaan.

Mukana oli naisvarusmiehiä, jotka kokivat tilanteen epämiellyttäväksi ja ahdistavaksi.

Syytteessä oli kyse myös siitä, ettei aamutoimiin ollut aamu-uinnin jälkeen varattu riittävästi aikaa, vaikka yleinen palvelusohjesääntö niin vaatii.

Toisen syytekohdan mukaan mies rikkoi palvelusohjesääntöä kysellessään perusteettomasti ja julkisesti varusmiehiltä heidän syitään hakeutua "vexiin" eli Niinisalon terveysasemalle.

Selityksenä yllätyksellisyys

Mies itse selitti uimatapahtumia sillä, että koulutukseen pitää sisältyä myös yllätyksellisiä elementtejä.

Siitä syystä hän ei ensimmäisellä kerralla ollut ilmoittanut aamu-uinnista etukäteen.

Terveysasioista kyselemistä hän puolestaan perustellu sillä, että hänellä oli yksikön päällikkönä oikeus ja velvollisuuskin olla selvillä yksikön terveydentilasta.

Asiassa on haluttu hänen mukaansa myös välttää tarpeetonta viivytystä.

"Asemaansa nähden pelottavan paljon valtaa"

Käräjäoikeudessa kuultiin todistajina ja asianomistajina lukuisia varusmiehiä, jotka kertoivat tapahtumista oikeuden arvion mukaan varsin yhdenmukaisella ja uskottavalla tavalla.

Todistajien mukaan tunnelma ja "meininki" yksikössä muuttuivat kesällä 2019, kun mies aloitti komppanian päällikkönä.

Eräs todistaja muotoili asian niin, että miehellä oli asemaansa nähden "pelottavan paljon valtaa" ja hän käytti sitä väärin.

Toinen puolestaan kertoi kokeneensa kapteenin käytöksen terveysasioista tiedustellessa ylimieliseksi ja "sellaiseksi, ettei varusmiesten mielipiteellä ollut mitään merkitystä".

40 päiväsakon rangaistus

Oikeus totesikin asianomistajien eli naispuolisten sotilaiden "olennaisilta osin yhdenmukaisten ja varsin seikkaperäisten" kertomusten tukevan syytteitä.

Oikeuden mukaan mies ei ole yksikkönsä päällikkönä näissä tilanteissa menetellyt siten kuin häntä velvoittavassa palvelusohjesäännössä määrätään.

Niinpä palvelusrikokset tulivat näytettyä toteen.

Oikeus tuomitsi miehelle kahdesta palvelusrikoksesta kurinpitorangaistuksen sijasta 40 päiväsakon suuruisen sakkorangaistuksen.

Hänen tuloillaan siitä kertyy maksettavaa reilut 2 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut