Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto vetoaa järkeen ja malttiin – "Nolla hukkumista juhannuksena ei ole mahdoton tavoite"

Humala, helle ja huolimattomuus ovat Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton mukaan tappava yhdistelmä.

Koruton tilasto paljastaa, että juhannusta ei ole vielä kertaakaan juhlittu ilman hukkumista. 

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) haluaa tiedotteessaan muistuttaa juhlijoita siitä, että hauskanpidon lomassa on huomioitava turvallisuus. Humalassa tulee pysyä rannalla ja vesille lähtiessä tulee aina käyttää pelastusliivejä. Vesiturvallisuus on asennekysymys.

– Se on ihan selvää, että helteillä hukkuu enemmän ihmisiä kuin muulloin. Hukkuneiden määrä kasvaa, kun sää on suotuisa ja ihmisiä on paljon liikkeellä vesillä ja veden äärellä. Humala, helle ja huolimattomuus on tappava kombinaatio, kertoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

SUH:n ennakkotietojen mukaan juhannuksena hukkuu keskimäärin kuusi ihmistä.

Juhannuksena hukkuu ihmisiä, mutta niin myös muina kesäviikonloppuina ja jopa enemmän. Niemisen mukaan nolla hukkumista juhannuksena ei ole mahdoton tavoite, mutta asennemuutosta kaivattaisiin ja sitä, että erityisesti läheisistä ja kavereista pidettäisiin huolta.

– Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – mielellään käsivarren mitan päässä. Vanhemman on pakko olla lähellä. Hukkuminen tapahtuu hiljaa ja nopeasti, sanoo Nieminen.

Lasten ja nuorten hukkumiskuolemat ovat vähentyneet 2000-luvun alun tilanteesta, mutta ovat edelleen yksi yleisimmistä pienten, alle kouluikäisten lasten tapaturmaisista kuolemansyistä.

– Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan ei tule lähteä yksin, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Kylmä vesi kangistaa pidemmällä matkalla, joten turhia riskejä kannattaa välttää, toteaa Nieminen.

Suomessa on SUH:n ennakkotilastojen mukaan tammi-toukokuun aikana hukkunut 40 ihmistä. Alkuvuoden hukkumislukema on viimeksi ollut suurempi vuonna 2014. Viime vuonna lukema oli 24.

10 VINKKIÄ VESITURVALLISEEN JUHANNUKSEN VIETTOON

  • Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.

  • Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.

  • Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.

  • Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.

  • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.

  • Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.

  • Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.

  • Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.

  • Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.

  • Muista terve järki ja selkeä arviointikyky - oikea asenne luo turvaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut