Ukkosrintaman vaikutukset hätäkeskuksiin vielä vähäisiä

Suomeen rantautunut ukkosmyrsky ei vielä tänään kello 15 mennessä ole vaikuttanut merkittävästi hätäkeskusten toimintaan.

Hätäkeskustoiminnan kehittämisyksikön päällikkö Kyösti Lehtosen mukaan suurin vaikutus ukkosrintamalla on ollut Pohjanmaan hätäkeskukseen, jossa tehtävämäärän lisääntyminen lyhyellä aikavälillä on ollut huomattava.

– Pohjanmaan hätäkeskus otti kello 7–15 välisenä aikana yhteensä 513 hätäpuhelua, joista 197 soitettiin kello 13–15 välisenä aikana. Myös Porin hätäkeskuksen alueella sääolot vaikuttivat tehtävämääriin lisääntyvästi, Lehtonen kertoo.

Porissa ukkosrintama aiheutti normaalia enemmän tehtäviä. Joukossa oli muun muassa pieniä vahingontorjuntatehtäviä, rakennuspaloja sekä automaattisia paloilmoituksia.

Myös Turun hätäkeskuksen alueella ukkosrintama aiheutti hieman lisäystä tehtävämäärään. Tehtäviä aiheuttivat muun muassa kaatuneet puut, rakennuspalot sekä kellareihin kertynyt vesi.

Muissa hätäkeskuksissa ukkosrintaman vaikutukset ovat olleet vähäisempiä ja toiminta ollut normaalilla tasolla.

Yleisesti ukkosrintama on aiheuttanut hätäilmoituksia koskien muun muassa rakennuspaloja, automaattisia paloilmoituksia, kaatuneita puita ja vesivahinkoja.

– Sääolosuhteiden vaikutukset hätäkeskusten toimintaan voivat muuttua nopeastikin ukkosrintaman edetessä. Muistutamme, että esimerkiksi kaatuneisiin puihin ja sähkökatkoihin liittyvät tiedustelusoitot eivät kuulu hätänumeroon. Ne voivat pahimmillaan ruuhkauttaa hätänumeron, jolloin avunsaanti todellisessa hädässä olevilta voi viivästyä. Hätänumeroon 112 soitetaan vain todellisissa hätätilanteissa, Lehtonen opastaa.