Ulkoilmanäyttely ja historiikki käynnistivät juhlavuoden

Pitsiviikko on Suomen mittakaavassa harvinainen festivaali, muistuttaa tapahtuman historiaan perehtynyt Saana Jaakkola.

Kaupungintalon tornin juurelle lauantai-illan pikkupakkaseen kerääntyi joukko Pitsiviikon historiasta kiinnostuneita. Pyyrman Aki Peippo trumbutti 50-vuotisjuhlavuoden alkaneeksi.

Samalla joukko pääsi Saana Jaakkolan johdolla tutustumaan valokuvanäyttelyyn ympäri Rauman keskustaa.

– Avajaistrumbutuksen aika valittiin niin, että mahdollisimman moni pääsisi paikalle, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoi.

Pitsiviikon tarjonta tuttua

Leena Hovi-Saari oli tullut paikalle Jooseppi-koiransa kanssa.

– Oli mukava lähteä seuraamaan tätä kierrosta. Olen pitkään ollut mukana Pitsiviikon tapahtumissa. Nyt näkyy juhlavuonna olevan erilaisia kuvioita.

Kaupungintalon kulman ikkunoilta valokuvakierros eteni musiikkiopistolle ja sitä kautta Vanhaan Raumaan. Musiikkiopiston suurien ikkunoiden kuvissa nähdään otoksia Mustan pitsin öistä.

Merimaskulainen Tanja Hakkarainen ja raumalainen Ari Peippo olivat huomanneet ilmoituksen tapahtumasta lehden menovinkeistä. Iltalenkki päätettiin suunnata keskustaan.

Hakkarainen on osallistunut aiempina vuosina jonkin verran Pitsiviikon ohjelmaan. Peipollakin on yhteyksiä Pitsiviikkoon ja varsinkin sen vuosittaisiin alkutahteihin. Hänen isänsä Reino Peippo toimi pyyrmanina vuosina 1980-2009, ja Aki-veli siitä tähän päivään asti.

Turkulainen herrasmies ja Pyyrman

Kun toimittaja Saana Jaakkola alkoi kirjoittaa Pitsiviikon historiikkia, hän löysi muutamia yllättäviä tietoja tapahtumasta selatessaan lehtiä Länsi-Suomen arkistossa.

Aiemmin oli esimerkiksi luultu, että Pyyrman on trumbuttanut tapahtuman avatuksi vuodesta 1975 lähtien. Oikea vuosi on kuitenkin 1972 eli vuosi ensimmäisen Pitsiviikon jälkeen.

Ensimmäinen Pitsiviikko vuonna 1971 oli oikeastaan vain pieni pitsinäyttely Rauman taidemuseossa. Turkulainen herrasmies sai kuulla tapahtumasta ja matkusti varta vasten Raumalle.

– Taksikaan ei kuitenkaan tiennyt mitään Pitsiviikosta. Tästä suivaantuneena turkulaismies kirjoitti Länsi-Suomen yleisönosastolle, että tiedottamista pitää parantaa ja laittaa Pyyrman trumbuttamaan, kertoo Jaakkola arkistolöydöstään.

Kaupunki vastasi ja reagoi kirjoitukseen, ja vuodesta 1972 lähtien Pyyrman on trumbuttanut Pitsiviikon alkaneeksi.

Sivu jokaisesta vuosikymmenestä

Pitsiviikon verkossa lauantaina julkaistua historiikkia varten Jaakkola kahlasi läpi mitä erilaisimpia lähteitä.

Kaupungin arkistoista löytyi niin vanhoja ohjelmalehtisiä, avajaispuheita kuin toimikuntien pöytäkirjoja. Myös sanomalehti Länsi-Suomen vanhat lehtijutut tulivat tutuiksi.

Lisäksi Jaakkola haastatteli monia, jotka vuosikymmenten aikana ovat jollakin tavalla olleet mukana Pitsiviikon järjestelyissä.Historiikissa jokainen vuosikymmen on saanut oman sivun.

– Sivut ovat tarinallisia kokonaisuuksia, mutta siellä voi käydä vaikka vain katsomassa valokuvia, jos esimerkiksi haluaa käydä katsomassa, miltä jollakin tietyllä vuosikymmenellä näytti.

Historiikkiin eivät luonnollisestikaan mahtuneet kaikki arkistojen aarteet. Sivustolta löytyvät tapahtuman käännekohdat ja kiinnostavimmat vaiheet.

– Olihan se iso työ, sillä Pitsiviikosta ei aiemmin ole historiikkia kirjoitettu, Jaakkola toteaa.

”Ei ole tarvinnut keksiä mitään”

Vaikka Pitsiviikko on tänä päivänä monipuolinen kaupunkifestivaali, perinteet ovat ohjelmistossa vahvasti esillä.

– Pyyrmannin lisäksi esiintyjälistalla on esimerkiksi Mirku Flika -tanssiryhmä, joka esittää avajaisissa pitsitanhua, Jaakkola toteaa.

Hän pitää Pitsiviikkoa ainutlaatuisena tapahtumana Suomen festivaalikentässä jo yksinomaan siksi, että sen perustana on aito, paikallinen historia.

– Pitsiviikkoa varten ei ole tarvinnut keksiä mitään päälle liimattua, vaan se perustuu Rauman historiaan.Parasta Pitsiviikolla -valokuvanäyttely Rauman keskustassa kiinteistöjen ikkunoissa on nähtävillä 9.2. asti. Maksuton opastus on ke 5.2. klo 18.15 (lähtö kaupungintalolta), oppaana Saana Jaakkola. Pitsiviikon historiikki on luettavissa Rauman kaupungin nettisivulla (www.pitsiviikko.fi).

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut