UMK-kattauksessa vahva räppäriedustus – mukana Sexmane, Mikael Gabriel ja Sini Sabotage

Suomen euroviisuedustajuudesta kilpailevat tänä vuonna Cyan Kicks, Sexmane, Sara Siipola, Jesse Markin, Windows95man, Sini Sabotage sekä Mikael Gabriel ja Nublu.

Ylen Uuden musiikin kilpailun kattauksessa painottuu tänä vuonna rapmusiikki.

Seitsemän finalistin joukossa ovat räppärit Sexmane, Sini Sabotage sekä Mikael Gabriel ja Nublu. Räppiä on mukana myös eri genrejä yhdistelevällä Jesse Markinilla. Lisäksi kilpailussa ovat mukana rockyhtye Cyan Kicks, poplaulaja Sara Siipola sekä dj:nä tunnettu Windows95man.

UMK:n voittaja ja Suomen seuraava euroviisuedustaja kruunataan finaalissa Tampereen areenalla 10. helmikuuta. Euroviisut järjestetään Ruotsin Malmössä toukokuussa.

Finalistien kappaleet julkaistaan arkipäivisin tämän viikon torstaista alkaen.

Käärijä aiheutti naksahduksen

Suomen viime aikojen kuunnelluimpiin artisteihin lukeutuva Sexmane eli Max Sene kuvailee Mania-kappalettaan henkilökohtaiseksi ja rokahtavaksi.

– It’s crazy but it’s not party, Sene toteaa edellisen UMK-voittaja Käärijän kuuluisaa lausahdusta mukaillen.

– Biisi kertoo tunneryöpyistäni ja siitä, millaista niiden kanssa on elää.

Sini Sabotage kertoo Käärijän viimevuotisen menestyksen vaikuttaneen hänen päätökseensä osallistua UMK:hon.

– Olen tosi hyvä räppäämään, mutta en ole se oksan kirkkain laululintu, räppäri sanoo.

– Veikkaan, että Käärijä jotenkin sai naksahtamaan sen päässä, että minun ei tarvitse välttämättä olla se laululintu, että voin osallistua UMK:hon. Käytän muita vahvuuksia hyväkseni.

Kuori mua -kappaleella Sabotage haluaa juhlistaa ihmisten monia erilaisia puolia.

Mikael Gabriel yhdistää UMK:ssa voimansa virolaisräppäri Nublun kanssa. Mikael Gabrielin mukaan kisakappale Vox populi on kaksikon aiempiin yhteisbiiseihin verrattuna kantaaottavampi.

UMK-tuomaristo kuvailee tiedotteessa kappaleen yhdistelevän dancesoundeja, punkahtavaa rockia ja hyperpoppia.Virolainen Nublu vakuuttaa, että jos UMK:sta tulee voitto, Suomen edustaminen Euroviisuissa olisi hänelle ilo.

– Mitään muuta maata en harkitsisi.

Paluu UMK:hon

Cyan Kicks nähdään UMK:ssa jo toista kertaa. Vuonna 2022 bändi sijoittui hopealle.

Solisti Susanna Alexandra kokee ensimmäisen UMK-osallistumisen avanneen Cyan Kicksille paljon ovia. Hiljattain yhtye esimerkiksi kiersi Eurooppaa ruotsalaisen Smash Into Piecesin kanssa.

Nyt UMK on entistä isompi, mutta oma tunnelma on laulajan mukaan tällä kertaa paljon rennompi.

– Nyt pystyy ihan eri tavalla nauttimaan tästä kaikesta sirkuksesta. Viime kerralla oli aika kauhunsekaisin tuntein koko ajan.

Sara Siipolan kisakappale Paskana kumpuaa artistin läheisen kokemasta menetyksestä ja kertoo surun käsittelemisestä.

– Säkeistöt ovat vähän sitä, mitä näyttää ulospäin. Kertosäe on se, mitä oikeasti haluaisit huutaa vaan koko maailmalle. Että mä olen paskana.

Windows95man eli Teemu Keisteri julkaisee UMK:ssa ensimmäisen oman singlensä. Laulajaksi löytyi Henri Piispanen, indiepop-rockia soittavan Pasan laulaja.

90-luvun eurodancesta ammentavan kappaleen nimi No Rules viittaa dj:nä ja kuvataiteilijana tunnetun Keisterin pitkäaikaiseen mottoon.

– Haluan sillä tuoda sellaista iloa ja vapautta, että ei tarvitse noudattaa tiukasti sääntöjä, että miten tässä elämässä pitää olla.

Kriitikoiden hehkuttama Jesse Markin tunnetaan musiikista, jota on vaikea lokeroida yhteen genreen. Tyylilajien yhdistelyä on artistin mukaan luvassa nytkin.

– Musiikillisesti siellä vähän leikitään afrohousella, bassoelementeillä ja nopealla temmolla.

Maiju Ylipiessa, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut