Unelmakoti löytyi Unajasta ja se on juuri sellainen muumitalon oloinen kuin pitääkin

Janita Jalosen ja Lauri Alhon unelmatalo löytyi Unajasta, entisen leipomon pihapiiristä. Tyynirannan torpan kunnostaminen on ollut matka meille molemmille, he sanovat. Janita haluaa kodistaan muumitalon, joka on avoinna perheelle, ystäville ja tulevaisuudessa ehkä bed and breakfast -vieraillekin.

| Päivitetty

Aivan kuin te olisitte asuneet tässä talossa jo kymmenen vuotta! "Niin mekin usein ajattelemme", hymyilevät Janita Jalonen ja Lauri Alho vierailijan kommentille. Pariskunta osti talon piharakennuksineen ja puutarhoineen kuitenkin vasta reilu vuosi sitten. Taloa on pikku hiljaa kunnostettu ajatuksella, että siitä tulee koti, mutta kuitenkin rajatulla budjetilla.

– Remonttia ei välttämättä olisi tarvittu ollenkaan, mutta talo ei ollut ihan meidän näköisemme.

Esimerkiksi kun yläkerran huoneen laminaatti poistettiin, toiveissa oli, että alta paljastuisi vanha lautalattia, ja niin tapahtuikin.

Vanha laminaatti vedettiin irti, ja lautalattia sai tuoretta maalia pintaansa.

– Haluamme säilyttää vanhaa ja talon henkeä. Sisustuksessa olemme käyttäneet paljon vanhoja tavaroita ja huonekaluja kirpputoreilta ja sukulaisilta, Janita kertoo.

Ihastusta ensikäynnillä

Olo oli epätodellinen ja totesimme vain, että vau!

Näin Janita ja Lauri luonnehtivat ensikäyntiä Unajassa sijaitsevassa kiinteistössä. Silloin mukana olivat Laurin vanhemmat.

Lauri oli huomannut myynti-ilmoituksen nettiä selatessaan ja laittoi heti viestin Janitalle.

Päätalon lisäksi noin puolen hehtaarin tontilla on useita rakennuksia, muiden muassa 1800-luvulta peräisin oleva hirsimökki, joka on tuotu tontilla 1980-luvulla.

– Osasimme heti kuvitella, miltä täällä näyttäisi muutosten jälkeen.

Parikymmentä omenapuuta olivat osa ihastusta. Oli helppo nähdä sekin, miten tulevaisuudessa pihamaalla kipittäisi kanoja ja muutama lammas söisi ruohoa.

Ei siis mikään ihme, että pariskunta ei pohtinut, ostetaanko talo vai ei. Sen sijaan ja miettivät, kuinka paljon kiinteistöstä tarjotaan.

– On olemassa tunteisiin ja järkeen perustuvia päätöksiä. Tämä oli puhtaasti tunneratkaisu, Janita myöntää.

Omin voin mahdollisimman paljon

Löydöstä kerrottiin heti myös Janitan vanhemmille tyyliin ”olisi tällainen kohde...”. Hänen isänsä totesi, että ”älkää sitten liikaa minun varaani laskeko...” Isä on ammatiltaan kirvesmies ja poti olkapäävammaa.

– Niinhän siinä lopulta kävi, että isä on ollut tosi innokas auttamaan meitä.

Ammattimiehet ovat tehneet ne työt, jotka heille kuuluvat. Muuten remonttia on tehty omin ja sukulaisten, etenkin omien vanhempien, ja ystävien voimin.

Nimellä on tarina

Janitalle ja Laurille on tärkeää, että talolla on historia. Esimerkiksi se, että Tyynirannan torppa ei ole jostain keksitty nimi tilalle, vaan sillä on tarina.

Talosta löytynyt piirros nimittäin paljasti, että talon ensimmäiset asukkaat vuonna 1940 olivat Tyynirannat.

Janita ja Lauri ovat talon viidennet asukkaat. Ennen heitä siinä asuivat vuodesta 1980 lähtien Pelkoset, ensin vanhemmat 15 lapsensa kanssa ja viimeksi yksi tyttäristä perheineen.

Pelkoset on tuttu nimi raumalaisille, sillä he pitivät tontilla myös leipomoa aina vuoteen 2018 asti. Nyt rakennukseen valmistuu lemmikkihotelli koirille ja kissoille. Lauri valmistuu eläintenhoitajaksi ja aikoo avata hotellin viimeistään kesän alussa.

Hyvässä kunnossa

Tyynirannan torppa oli rakenteiltaan ja muutenkin hyvässä kunnossa, kun Janita ja Lauri ostivat sen. Ikkunat on uusittu 2000-luvun alkupuolella, katto vuonna 2011 ja ulkoverhous 2015.

Uudet omistajat ovatkin tehneet lähinnä pintaremonttia ja edenneet huone kerrallaan.

Keittiö uusittiin kokonaan.

– Keittiö on lempipaikkani, siitä tuli niin hieno. Se on täysin moderni, mutta kuitenkin talon henkeen sopiva, Lauri luonnehtii.

Janitalle yksi tärkeistä paikoista on yläkertaan johtava portaikko ja tarkemmin sanottuna paikka, mistä remontin yhtey-dessä löytyi pätkä vanhaa puuseinää.

– Puuseinä tuli siis vahingossa esille, ja se on ihana.

Suurin muutos tapahtui Janitan mukaan yläkerran vessassa.

– Se oli remonttikohde, jonka valmistumisen jälkeen aloin itkeä onnesta, kun näin lopputuloksen.

Vetämällä nuolia kuvaparin keskellä voit tarkastella wc-tilojen muutosta.

Vielä yksi muutostyö

Yksi isompi muutostyö on vielä edessäpäin. Kodinhoitohuone on edellisten asukkaiden jäljiltä ja siistissä kunnossa.

Se halutaan kuitenkin uudistaa ja samalla tehdä käynti keväällä rakennettavalle, toiselle terassille.

Janitalla on jo selkeä visio, miltä tila jatkossa näyttää.

– Haluan kodinhoitohuoneesta käytännöllisen ja sellaisen, että siinä on riittävästi laskutilaa ja allas.

Ovi avoinna ystäville ja sukulaisille

Muumitalo. Näin Janita luonnehtii Tyynirannan torppaa. Hän toivoo, että Laurin ja hänen kodista tulee paikka, jossa ovi on aina auki niin sukulaisille, ystäville kuin tulevaisuudessa ehkä myös aamiaismajoituksen vieraille.

Janita ja Lauri sanovat, että Tyynirannan torppa elää ja muuttuu tilanteiden mukaan, sillä ”tämä on meidän loppuelämämme koti, täällä saavat lapsemme kasvaa.

Vielä hetken aikaa torpan lattialla kuuluu Manu-kissan ja Miisa-koira tassujen ääniä.

Kevään korvalla perheeseen syntyy esikoinen.

Juttu on julkaistu alun perin Länsi-Suomen Koti-erikoisjulkaisussa ke 7.4., jolloin painettu lehti on jaettu koteihin. Julkaisu on luettavissa myös LS-verkkosivulla www.ls24.fi ja näköislehdet.

Janitan lempipaikkoja kodissa on porrasalue, mistä sattumalta löytyi pala vanhaa seinää. Se jätettiin näkyviin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut