Uniikki investointi käynnistyy kesällä – kymmenen vuotta sitten tehty ratkaisu pitää Kuusiston sahan kilpailukykyisenä

Laitilalaisessa sahaperheyrityksessä sukupolvenvaihdos on hyvässä mallissa.

Juha ja Pekka Kuusisto odottavat innolla takanaan näkyvän uuden painekyllästyslaitoksen käynnistymistä.

Jatkuvan investoinnin ajattelu.

Se on Laitilassa sijaitsevan sahayrityksen Kuusisto Groupin Juha Kuusiston keino pysyä kilpailutilanteessa mukana.

Kun hän esittelee perheyrityksen tehdasaluetta, seuraavat vuosiluvut toisiaan.

Tuotteet jalostetaan mahdollisimman pitkälle

Esimerkiksi vuonna 2021 avattiin uusi sahalinja, viime vuonna höyläämö sai tärkeän lujuuslajittelulaitteiston ja uusimman investoinnin valmis halli odottelee laitetoimituksia.

Uusi painekyllästyslaitos valmistuu Kuusiston arvion mukaan touko-kesäkuun vaihteessa. Se jatkaa Kuusistojen ajattelua siitä, että kaikki sahalta tulevat tuotteet jalostetaan itse mahdollisimman pitkälle.

– Uudessa laitoksessa vielä jatkojalostetaan jo kertaalleen painekyllästettyä tuotetta. Esimerkiksi terassilauta tulee meiltä valmiiksi puuöljyttynä, kenenkään ei tarvitse alkaa sitä itse öljytä.

Juha Kuusisto kertoo, että uudes- sa laitoksessa pystytään tarjoamaan myös lisää värivaihtoehtoja tuotteisiin. Ruskean ja vihreän rinnalle tulee ensivaiheessa harmaa väri, mutta jatkossa vaihtoehtoja voi olla enemmänkin.

– Jos öljyä sivelee itse terassin pintaan, niin se on vähän jokakeväinen projekti. Meidän laitoksesta tuleva öljy kestää puun pinnassa vuosia, hän lupaa.

Yksi hankinta nosti kilpailukykyä

Vaikka laitekantaa ja uusia investointeja on tehty Kuusiston sahalle lähes vuosittain, tehtiin yksi merkittävimmistä ratkaisuista hieman yli kymmenen vuotta sitten. Tuolloin vuonna 2012 käyttöön otettiin täysautomaattinen painekyllästyslaitos.

– Se oli niin merkittävä investointi, että sitä piti aika pitkäänkin pohtia, että uskalletaanko siihen lähteä.

– Mutta sen ansiosta olemme Suomen kärjessä kyllästetyn puun tuottajana, kilpailukykymme on vähintään muiden tasolla tuon laitoksen ansiosta, Kuusisto Groupin hallituksen puheenjohtaja Pekka Kuusisto kertoo.

Merkittäväksi laitoksen tekee juuri automatisointi. Se on tehostanut kyllästettyjen tuotteiden tuotantoa.

– Laitos puksuttelee täällä öisin ja viikonloppuisin yksinään, kun työntekijät lähtevät neljän aikaa kotiin. Aamulla työntekijät tulevat laittamaan lisää tavaraa ja ottavat valmiita kyllästettyjä pois, Pekka Kuusisto sanoo.

Veljekset Juha ja Pekka Kuusisto kertovat, että täysautomaattinen laitos on edelleen ainutlaatuinen Suomessa. Vastaavia on Euroopassakin vain puolen tusinaa.

– Myös uusi painekyllästyslaitos on harvinaisuus. Vastaavia ei ole Suomessa lainkaan, lähimmät löytyvät Ruotsista ja Norjasta, Juha Kuusisto sanoo.

Juha ja Pekka Kuusiston isoisä Juho aloitti yrityksen toiminnan 125 vuotta sitten Lappi TL:ssä, tuotteina oli tuolloin kirveellä veistettyjä parruja.

Vuonna 1991 Lapista Laitilaan siirtynyt yritys on tällä hetkellä jälleen sukupolvenvaihdoksen äärellä.

Suomalainen puu kiinnostaa

Perheyrityksen neljäs sukupolvi on ottanut yrityksestä jo merkittävää roolia, sillä Pekka Kuusiston poika Henrik Kuusisto vastaa tuotannosta, Juha Kuusiston tytär Sonja Kuusisto puolestaan viennistä.

Laitilalaisyritykselle vienti on erittäin tärkeä, sillä sahatavaran lisäksi etenkin toinen päätuotteista eli pyöreät pylväät kiinnostavat kovin maailmalla.

Kuusiston sahalta lähtee vientiin 35–40 prosenttia tuotteista, päämarkkinat ovat Etelä-Euroopan maissa kuten Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa.

– Etelä-Euroopassa on paljon puutarhoja, oliivipuita, viinitarhoja ja vastaavia, joissa pylväitä tarvitaan. Niitä käytetään paljon myös puistojen ja muiden somistamiseen, Sonja Kuusisto sanoo.

– Euroopassa raaka-aine on niin erilaista kuin täällä, niin sen vuoksi suomalainen puu kiinnostaa maailmalla, Henrik Kuusisto jatkaa.

Sirppujoen alkupään eli Ponttoonojan ja Malvonjoen haarassa sijaitseva saha-alue on levittäytynyt jo laajalle, ja ylittää silloilla jokia useassa paikassa.

Tällä hetkellä parikymmentä rakennusta on noin 25 hehtaarin alueella, mutta yrityksellä on vielä muutama hehtaari raakamaata käyttämättä.

Eli uusia investointiajatuksia on jo mielessä?

– On se hyvin mahdollista, Juha Kuusisto myhäilee arvoituksellisesti.

Kasitien kunto jatkuvana puheenaiheena

Kuusisto Groupin hallituksen puheenjohtaja Pekka Kuusisto kertoo haastatteluaamun tilanteesta, joka toistuu Laitilan kohdalla päivittäin.

Täyspitkä yhdistelmä oli kääntymässä kasitieltä Laitilaan, ja koko liikenne pysähtyi.

– Rekka ei mahtunut edes kääntymään kunnolla, kun oli vastaantulevaa liikennettä niin paljon.

Kasitien parantaminen ja Laitilan risteysalue on ollut paikallisten toivelistalla jo vuosikymmeniä.

Veljet Kuusisto Oy:n toimitusjohtaja Juha Kuusisto hämmästelee, miten yhdellä Suomen valtaväylillä liikenne pysäytetään valoristeyksellä.

– Raskasta teollisuutta ja satamia palveleva Suomen pääväylä on tuollainen ränni. Sen kuuluisi olla nelikaistainen vähintään Turusta Poriin, mutta mieluummin Vaasaan saakka.

Juha Kuusisto antaa evästyksen tuleville Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan kansanedustajille, että tie pitäisi päivittää yhteistuumin nykyiselle vuosikymmenelle.

– Laitilan-risteyksen ei tarvitsisi olla lainkaan niin massiivinen, mitä siihen on nyt suunniteltu. Esimerkiksi Raumalla metsäteollisuutta palvelee eritasoliittymä, joka toimii vaikka ei ole kovin suuri.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut