Unohtumattoman biisinikkarin Gösta Sundqvistin sanoitukset ovat pohja kantaesitykselle

Hänen kappaleensa olivat kaikki pieniä kertomuksia, sanoo Rauamn kesäteatterin kantaesityksen toinen käsikirjoittaja, ohjaaja Mikko Kivinen.

Rauman kesäteatterin ensi kesän näytelmän lähtökohta ei ole juoni, vaan musiikki. Näyttelijä, ohjaaja Mikko Kivisen ja Rauman teatterin taiteellisen johtajan Otto Kanervan käsikirjoittama kantaesitys pohjaa Leevi and the Leavingsin musiikkiin.

– Sitä, että ylipäätään päädyimme Göstan musiikkiin, ei kai tarvitse perustella. Hän ehti äärimmäisen tiheätuotantoisena kaverina tehdä useita kymmeniä biisejä, jotka ovat jääneet suomalaisten mieliin, sanoo esityksen ohjaava Kivinen.

Kaksikon käsikirjoitus on vasta työn alla. Tarinan päähenkilö päättää etsiä käsiinsä nuoruudenrakastettunsa Marja-Leenan.

Episodimaisen esityksen kohtaukset saavat aiheensa suoraan Sundqvistin sanoituksista.

– Käsikirjoitus nivoutuu suoraan hänen biiseihinsä ja kunnioittaa sitä maailmaa, jota ne edustivat, sanoo Kivinen.

Kivinen kuvailee Sundqvistiä lauluntekijäksi, jonka kappaleet tunnistaa jo alkutahdeista lähtien.

– Hänellä oli omaperäinen ja persoonallinen tapa tehdä biisejä, ne kaikki ovat pieniä kertomuksia ihmisen elämän eri vaiheista. Viritys on usein koominen, mutta joukossa on myös yllättävän melankolisia, jopa hirvittävän surullisia kappaleita.

Raumalle kirjoitettava musiikkinäytelmä on komedia, mutta sinne mahtuu Kivisen mukaan myös näitä tunnelmapaloja.

Näyttelijäkaartissa uusia kasvoja

Esityksen ohjaavan Kivisen ja produktion kapellimestari Tuomas Kesälän yhteistyö on jatkumoa Rauman kesäteatterissa kesällä 2018 esitetystä Sellaista elämä on -musiikkinäytelmästä, joka kertoi Junnu Vainosta

Ammattimuusikoista koostuvan livebändin säestämän esityksen päähenkilöä esittää Oulun kaupunginteatterin näyttelijä Janne Raudaskoski.

Muissa rooleissa nähdään Erika Vikman, Saara Lehtonen, Ilkka Merivaara ja Jani Koskinen.

Leevi and the Leavingsin musiikkia on näyttämöllä aiemmin kuultu muun muassa Teuvo-musikaalissa.

Kantaesityksen ensi-ilta on Rauman kesäteatterissa 11. kesäkuuta 2020. Esitysten lipunmyynti alkaa torstaina 14. marraskuuta.

Erika Vikman hakee näyttämöoppia teatterin ammattilaisilta

Tangokuningatar, viihdetaiteilija Erika Vikmanilla on jo tuntumaa musiikkiteatteriin muutaman vuoden ajalta.

Viime kesänä hän oli mukana Valkeakosken kesäteatterin Danny-musiikkinäytelmässä, jossa hän esitti laulajatähti Katri Helenaa. Vikmanilla oli myös Pepin rooli Taaborin kesäteatterissa Nurmijärvellä vuotta aiemmin.

– Itselle tärkeä pointti on se, että jos lähden mukaan teatteriin, esityksessä pitää olla musiikkia. Se on kuitenkin vahvuuteni, ja pääsen hyödyntämään varsinaista päätyötäni, Vikman kertoo.

Kesäteatteria laulaja pitää rentona miljöönä, jossa sekä näyttelijät että yleisö viihtyvät. Kesäteatteri on tarjonnut myös tilaisuuden kehittyä.

– Ammattinäyttelijöiltä oppii paljon. Kun itsellä ei ole alan koulutusta, olen saanut hyvää käytännön oppia, Vikman sanoo.

Myös Gösta Sundqvistin musiikki uppoaa laulajaan.

– Tykkään siitä tosi paljon, Sundqvistin kappaleissa on vakavia aiheita, mutta silti hyvää huumoria. Hänen musiikkinsa oli juuri se syy, miksi päätin lähteä tähän esitykseen mukaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut