Uotilan vanhempainyhdistys harkitsee lakkoa

Uotilan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Susanna Suoramaa kertoo, että lasten vanhempien mitta alkaa olemaan lopussa. Vanhemmat eivät hyväksy sitä, että Rauman kaupunki sivuuttaa opettajien ja lasten terveysoireet ja nojaa pelkästään Lyseon rakennuksessa tehtyihin tutkimustuloksiin.

– Olemme pohtineet sitä, että ottaisimme lapset pois Lyseon koulurakennuksesta siihen asti, että kaupunki selvittää kunnolla sen, onko rakennuksessa turvallista opiskella. Varsinaista päätöstä koululakkoon ryhtymisestä ei ole tehty, mutta siitä ollaan keskusteltu, Suoramaa vahvistaa Länsi-Suomen saamat tiedot.

”Äärimmäinen

keino”

Uotilan koulun rehtori Harri Kanerva pitää lakkoa äärimmäisenä keinona, eikä ole varma sen toimivuudesta. Hän kuitenkin kertoo, että lakko on ollut aikaisemminkin puheenaiheena.

– Muistan että lakosta oli keskustelua jo silloin, kun olimme siirtymässä nykyisiin väistötiloihin.

Rehtori on samaa mieltä vanhempien kanssa siitä, että opettajien ja oppilaiden oireet pitää ottaa päätöksenteossa huomioon, mutta muistuttaa samaan hengenvetoon, ettei kaikilla rakennuksessa oleskelleilla ole terveysoireita.

– Onhan tämä tilanne kuitenkin äärimmäisen huolestuttava.

Rehtori Kanervan mukaan Lyseon rakennuksesta on terveysoireiden takia kaksi opettajaa siirretty muihin kouluihin ja kaksi koululuokkaa siirretty kansalaisopiston tiloihin. Lyseon liikuntasali on ollut koko syksyn sisäisessä käyttökiellossa.

Kannanotto

opetuslautakunnalle

Uusimmissa tutkimuksissa paljastui, että Lyseon koulurakennuksen ikkunoissa on eriasteista ilmavuotoa pääasiassa ikkunoiden yläosissa. Ikkunoiden korjaustoimenpiteet aloitettiinkin tiistaina. Vanhemmat pitävät näitä korjaustoimenpiteitä vain pikaratkaisuina kunnollisen remontin sijaan.

Sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Toni Suursoho kertoo kaupungin tiedotteessa, että korjaustoimenpiteiden jälkeen Lyseon kiinteistöstä otetaan sisäilman mikrobinäytteitä useasta paikasta.

Vanhempainyhdistyksen opetuslautakunnalle eilen jättämässä kannanotossa mikrobinäytteiden antamien tulosten oikeellisuutta epäiltiin, sillä edes asiantuntijat eivät ole niistä yksimielisiä.

– Jos Lyseon tiloissa on jo todettu homeitiöitä ulkoseinien villaeristeissä ja ihmiset oireilevat, eikö sen pitäisi riittää näytöksi, että kiinteistö ei ole koulukelpoinen, kannanotossa kysytään.

– Mikäli nyt otettavissa sisäilman mikrobinäytteissä ei näy mitään, jatkuuko koulunkäynti Lyseossa oireilusta huolimatta?

Pakkasia

odotellessa

Sisäilman mikrobinäytteitä ei voi ottaa, ellei ulkoilma ole pakkasen puolella useamman päivän ajan.

Kaupungin tilaamien tutkimusten tekeminen ja niiden tulosten valmistuminen kestää vanhempien mukaan liian pitkään.

– Yksien tulosten valmistuttua päätetään seuraavista tutkimuksista, minkä jälkeen taas odotetaan sääoloja sekä lopuksi tuloksia. Koko tämän prosessin ajan lapset ja henkilökunta käyvät koulua normaalisti.