UPM Rauma jatkaa oppisopimuskoulutuksiaan

Paperitehtailla on huomattu, että paperi- ja prosessiteollisuus ei kiinnosta enää nuoria. Sen lisäksi paperitekniikan opiskelupaikat ovat vähentyneet ammattiopistoissa.

– Olemme todenneet oppisopimuskoulutuksen olevan paras tapa kouluttaa tulevaisuuden työntekijöitä. Seuraava 12 oppilaan ryhmä aloittaa ensi vuoden alussa. Koulutuksen tavoitteena on vastata vuoden 2017 rekrytointitarpeeseen, sanoo UPM Rauman tehtaanjohtaja Kari Pasanen.

Yhteistyössä Winnovan kanssa toteutetuista paperiteollisuuden ammattitutkintoon tähtäävistä kaksivuotisista oppisopimuskoulutuksista on Raumalla kokemusta jo muutaman vuoden ajalta. Alkava ryhmä on kolmas oppisopimusryhmä Rauman tehtaalla. Ammattitutkinnon on oppisopimuksella suorittanut kaikkiaan 25 henkilöä.

– Paperikone 3:n sulkeminen keväällä 2013 muutti suunnitelmia, minkä vuoksi viimeksi valmistuneita ei ole pystytty vakinaistamaan, mutta kaikille on tarjottu määräaikaisia tehtäviä, Pasanen kertoo.

Eija Pahkala ja Juha Välttilä suorittivat ammattitutkinnon ensimmäisten joukossa. Heillä oli aikaisempaa kokemusta paperiteollisuudesta kesä- ja määräaikaisista töistä. He jatkavat kolmen muun ohella suoraan erikoisammattitutkintoon, josta ryhmä valmistuu keväällä 2016.

– En varmaan koskaan olisi lähtenyt opiskelemaan koulun penkille paperiteollisuuden hommiin. Tässä oppii laajasti eri tehtäviä, Pahkala sanoo.

Laaja-alaisuus ja monipuolisuus ovatkin asioita, joita UPM haluaa oppisopimuskoulutettavilta. Henkilöstöpäällikkö Tuomas Kangasmaan mukaan tällaisia osaajia ei muuten voisi kouluttaa. Koulutus koostuu teoria- ja työssäoppimisjaksoista, joilla panostetaan voimakkaasti muun muassa turvallisuusasioihin, prosessiin sekä kunnossapitoon.

– Vielä 15 vuotta sitten nuori tuli meille töihin ja oppi siinä yhden alan osaajaksi. Nyt pitää hallita monia tehtäviä työryhmän osana.

Pahkalan mukaan välillä oppia tuli liiankin monipuolisesti ja ammattitutkinnon jälkeen opettelu jatkuu.

– Yhdellä pisteellä oltiin neljä kuukautta, ei siinä vielä hirveästi opi. Nyt työskentelen hiertämössä, jossa todella ammattitaitoiseksi hoitajaksi vaaditaan varmaan kymmenen vuoden työkokemus.