UPM teki erinomaista tulosta jopa paperitehtailla, mutta rakennejärjestelyjä tulossa Euroopassa

Rauman tehtaalla valmistetaan aikakauslehtipaperia kolmella koneella.

- UPM:n tulos kolmannella neljänneksellä oli erinomainen ja osoitti liiketoimintamallimme vahvuuden, kehui toimitusjohtaja Jussi Pesonen osavuosikatsauksessa.

Positiivinen yllätys on UPM Paper ENAn tulos: kolmen kuukauden liikevoitto 160 miljoonaa euroa. Vaikka potista vähentäisi saksalaisen Schwedtin tehtaan myyntivoiton, jää Pohjois-Euroopan ja Euroopan paperitehtaiden ryhmä 113 miljoonaa euroa voitolle.

Pesosen mukaan tämä todistaa, että ”arvoa voidaan luoda myös haastavassa liiketoimintaympäristössä. Onnistunut kaupallinen strategia, tiukkana jatkunut kulujenhallinta ja tuotantolaitosten optimaalinen käyttö tuovat tuloksia.”

Aikakauslehtipaperin, jota Rauman tehtaallakin valmistetaan, kysyntä väheni Euroopassa tammi-syyskuussa Euroopassa 3 prosenttia ja Pohjois-Amerikassa 5 prosenttia. UPM odottaa graafisten papereiden kysynnän rakenteellisen laskun jatkuvan samanlaisena.

- Siksi olemme käynnistäneet graafisia papereita Euroopassa tuottavien tehtaidemme kilpailukykytarkastelun. Rakennejärjestelyjä koskevista mahdollisista suunnitelmista ilmoitetaan lähiaikoina, kertoi Pesonen.

Kun kysyntä laskee, pitää kapasiteettiakin leikata. Vaihtoehtoja ovat käytännössä paperikoneiden sulkeminen, myyminen tai tuotantosuunnan vaihto. Tänä vuonna ns. Pena-ryhmästä suljettiin Madisonin tehdas. Uusi omistaja muuttaa Schwedtin laineritehtaaksi.

- Raumalaisten ei pidä huolestua. On luotettava siihen, että hyvä tekemisen meininki riittää, kommentoi Rauman tehtaanjohtaja Timo Suutarla.