Utelias tai aikeissa varkaisiin? Uotilan koulun purkajalla on pari varoituksen sanaa

Työmaa-alueella on sortumavaara. Nuuskimassa käyvät lasten lisäksi "ihan aikuiset ihmiset".

Uotilan alakoulun purku-urakka käynnistyi kuluvalla viikolla. Ensimmäisenä kyytiä sai vanhan asuntolan puoli, josta koulukompleksin konepurku aloitettiin torstaina.

Tyhjillään olevan, noin 6 600 neliömetrin kiinteistön purku on melko suuritöinen urakka, sanoo yrittäjä Tero Nieminen Timantti-Nieminen Oy:stä.

– Huhti-toukokuun aikana sen pitäisi hävitä. Käytännössä siis kesään mennessä alue on täytetty ja tasattu kentäksi, Nieminen sanoo.

Ikkunanhimoisilla on jo kiire

Koulusta kertyvä purkujäte murskataan, ja se menee maanrakennuskäyttöön esimerkiksi tiehankkeissa.

Ikkunalasien osoite on lasinkierrätys. Puiset ikkunakehykset murskataan hakkeeksi, joka menee polttoon. Ikkunoista on Niemisen mukaan tullut joitakin tiedusteluita.

– Olen vastannut, että jos joku haluaa tulla irrottamaan, niin siitä vaan. Nyt kun purku on alkanut, alkaa asialla olla kiire, kun kuitenkin ollaan työmaa-alueella. Sanotaan, että jos heti herää, voi jonkun ikkunan vielä saada.

Vaarallista aluetta

Omin nokkinensa ei purkualueelle ole kuitenkaan asiaa. Alue on aidattu, portti on lukossa ja vartija kiertää alueella iltaisin ja viikonloppuisin. Muutamia uteliaita on jo löytynyt paikkoja nuuskimasta, mikä on Niemisen mukaan itse asiassa valitettavan yleistä.

– Jatkossa joudumme tekemään rikosilmoituksen asiasta. Olemme vastuussa viime kädessä, jos joku menee ja loukkaa itsensä. Siellä on sortumisvaara, ja jos joku menee vaikka puolittain puretun lattian päälle, joka tulee alas, se on henki pois.

Aikuiset varkaissa

Asialla eivät Niemisen mukaan ole edes olleet pelkät seikkailevat pikkupojat tai -tytöt. Purkutyömaa vetää puoleensa myös aikuisia ihmisiä.

– En tiedä mitä ihmiset kuvittelevat löytävänsä, siellä ei varmasti mitään kovin arvokasta ole. Jos nyt jotain tarvitsee, lavuaarin tai wc-pytyn, niin voi tulla ihan päiväsaikaan kyselemään, yleensä on päästy sopimukseen, että voi viedä mennessään, Tero Nieminen toteaa.

Uutta ei ole vielä luvattu

Uotilan vanhan alakoulun purkupäätös syntyi vuoden 2017 lokakuussa Rauman kaupunginhallituksessa. Rakennuksen peruskorjaus katsottiin liian raskaaksi eikä tyhjää tilaa haluttu enää lämmittää. 

Pois käytöstä koulu jäi jo paljon aiemmin sisäilmaongelmiin liittyvän oireilun vuoksi. Viisi vuotta sitten koulutyö siirrettiin väistötiloihin. Ne pystytettiin Uotilan pallokentälle vuonna 2014.

Sittemmin kaupunki on lunastanut tilat omikseen. Uotilan alue ei ole vielä saanut paikallispäättäjiltä lupausta pysyvästä alakouluratkaisusta. Kaupungin sivistystoimiala on ilmoittanut jo aiemmin näkemyksenään, että Uotilan alueella tarvitaan jatkossakin kaksisarjainen alakoulu.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut